Neuravnoteženi pristup

Michael Roth je rekao kako Vijeće Evrope i njegove države članice trebaju donositi odluke kada je riječ o ulasku u VE, a ne SAD.

Predsjednik Odbora njemačkog Bundestaga za vanjske poslove Michael Roth izjavio je kako su dodatni uvjeti koje Sjedinjene Američke Države nameću Kosovu za ulazak u Vijeće Evrope nepravedni, prenosi agencija Beta.

“Potpuno je neshvatljivo da SAD postavlja dodatne uvjete za članstvo Kosova u Vijeću Evrope. Ovaj neuravnoteženi pristup SAD prema Kosovu mora konačno prestati. To je nepravedno”, napisao je Roth na društvenoj mreži X.

On je dodao da Vijeće Evrope i njegove države članice trebaju donositi odluke, a ne SAD.

Još dva uvjeta

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar izjavio je jučer da, pored odluke o manastiru Visoki Dečani, Kosovo ima još dva uvjeta za članstvo u Vijeću Evrope, a to je formiranje zajednice općina sa srpskom većinom i pitanje eksproprijacije zemljišta na sjeveru Kosova.

Roth je podijelio i objavu svog kolege iz Bundestaga, Franka Schwabea, koji je prokomentirao Escobarovu izjavu tokom posjete Prištini prije dva dana.

“Uz dužno poštovanje specijalnom izaslaniku SAD-a za Zapadni Balkan Gabrielu Escobaru, Vijeće Evrope omogućava stvari koje drugi nisu mogli postići. A mi ćemo odlučiti o zahtjevu Kosova za članstvo, na osnovu naših pravila i vrijednosti”, napisao je Schwabe.