Dogovoreno

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Christopher Hill rekao je da formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu više nije pitanje da li će to biti urađeno, već kada će to biti urađeno.

On je u intervjuu za Euro News Srbiju prokomentarisao dijalog Kosovo-Srbija i posjetu američkog emisara Gabriela Escobara Kosovu.

Ambasador Hill je rekao da je Escobar poslao veoma oštre poruke. Prema njegovim riječima, dinar je u ovom trenutku veliki problem, ali suštinsko pitanje je Zajednica srpskih opština.

"Međutim, utešno je to što svi shvataju da je neophodno riješiti ovaj problem. Američki pregovarač za Balkan Gabriel Escobar boravio je na Kosovu i poslao prilično oštre i jasne poruke kosovskom rukovodstvu. Neke probleme treba rijješiti, a pitanje uklonjenja dinara je najsvežije i možda najteže“, rekao je Hil.

"Osnovno pitanje koje treba riješiti i koje je u prošlosti već dogovoreno je Zajednica srpskih opština. Osnivanjem tog udruženja biće rješeni i svi drugi problemi poput paralelnih struktura ili korišćenja dinara. Pitanje je samo kada, a ne da li će se desiti. Logika je vrlo jasna, obje strane su se već dogovorile oko toga, to je ono što EU želi i to će se ostvariti“, rekao je američki ambasador u Beogradu.