Nema pojma šta je suverenitet!

Opozicija na Kosovu ocjenjuje da čitava "avantura" sa gradonačelnicima u četiri opštine na sjeveru, od lokalnih izbora, njihovog dolaska na vlast, pa do najavljenog glasanja za njihovu smjenu, predstavlja grubo urušavanje kredibiliteta Kosova na međunarodnom planu i služi isključivo za "zadovoljavanje ega" premijera Albina Kurtija.

Situacija stvorena sa gradonačelnicima na sjeveru, i događaji koji su usledili, poput protesta Srba, javne kritike međunarodne zajednice prema Kosovu, ekonomske i političke sankcije, rezultat su djelovanja Kurtija, ukazuju predstavnici PDK i LDK Vlora Çitaku i Lutfi Haziri.

Çitaku upozorava da će zbog Kurtija, "koji nema pojma šta je suverenitet", Kosovo izgubiti milione eura.

"Jedina 'pobjeda' ovdje su milioni eura koje će platiti poreski obveznici Kosova za organizaciju 'referenduma', a potom i izbora. Izgubljeni milioni eura od poreskih obveznika, kompromitovan kredibilitet Kosova, narušeni odnosi sa našim saveznicima – sve to da bi se zadovoljio ego Kurtija, koji nema pojma šta znači suverenitet", rekla je Çitaku za Albanian post.

Çitaku ističe da o kredibilitetu i kvalitetu gradonačelnika na sjeveru Kosova govori slučaj zamjenice predsjednika opštine Leposavić Dragane Miletić, o kojoj je, podsjeća, objavljen snimak na kome se vidi kako zajedno sa nekim članovima opštinskog osoblja konzumira narkotike.

"Nije bilo suvereniteta ni unutar kancelarije, a kamoli za bilo šta drugo", dodala je ona.

Potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova (LDK) Lutfi Haziri  smatra da je glasanje za smjenu gradonačelnika sjevernih opština "poniženje" koje im je priredio Kurti.

"Sada ponižava one gradonačelnike koji su pružili otpor na početku i branili svoje pozicije, jer je organizovana peticija, i protiv zakona, i sada se ide ka lokalnom glasanju, bez zakona, kako bi bili smenjeni funkcija", pojašnjava on.

To je, ocjenjuje Haziri, jasan pokazatelj koliko su "kontradiktorni Kurti i njegova vlada u srži".

Izvor: Kosovo Online/Albanian post