Poštovanje propisa

Povjerenica Agencije za informacije i privatnost (AIP) Krenare Sogojeva Dermaku kaže da su predviđene kazne za javna preduzeća koja dijele račune bez stavljanja u koverte od 20 do 40.000 eura, piše Klan Kosova.

Sogojeva Dermaku apeluje na javna preduzeća da račune dostavljaju tako što će ih staviti u koverte, kako drugi ne bi imali pristup.

Dodala je da će se obaviti inspekcijski nadzor kako bi se utvrdilo da li se ovaj propis poštuje, a prema njenim riječima, ukoliko se utvrde kršenja, kompanije mogu biti novčano kažnjene, pa čak i zatvorene.

“To je bio zahtjev građana, pa i nas samih. To je takođe bio zahtjev Skupštine Komitetu za bezbjednost. U ovom trenutku smo se sastali sa svim javnim preduzećima i posebno smo ih, između ostalog, zamolili da se fakture kovertiraju, da se računi više ne ostavljaju u prostorijama u koje mogu pristupiti neovlašćena lica. Nije bilo otpora u smislu neusklađenosti, oni su izneli svoje tehničke, ali i finansijske probleme, ali mi smo ipak sada izdali cirkular i očekujemo to sprovedu, u suprotnom ćemo na osnovu zakona i zakonskih ovlašćenja koje imamo preduzeti mjere”, rekla je ona.

Dodala je da preduzeća neće biti kažnjavana prije nego što se izvrši inspekcijski nadzor.

“Ne, neće biti izrečena novčana kazna prije inspekcijskog nadzora. Kazne će iznositi od 20.000 eura u zavisnosti od prekršaja, pa do 40.000 za jedan prekršaj, ako se oni nastave, firma će biti zatvorena”, rekla je ona.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova