Savjeti

Kada je riječ o plaćanju računa, mnogi se suočavaju s iznenađenjem kad stigne račun za struju, koji često bude najveći i najzabrinjavajući.

Postoje tvrdnje da se može postići značajna ušteda ako se pažljivo pristupi potrošnji električne energije, čak i kad je riječ o manje očitim uređajima poput internet routera.

Uobičajeno je da ljudi ne razmišljaju o potrošnji električne energije svog routera, ali ostavljanje uređaja uključenog cijeli dan može rezultirati značajnim troškovima.

Stoga je važno obratiti pozornost na energetsku učinkovitost routera prije nego što ga kupite, te osigurati da ima minimalnu potrošnju energije kako kad je uključen, tako i u stand-by modu.

Njemačka savezna agencija za zaštitu okoliša (UBA) naglašava važnost ovog pitanja, posebno kada router nije moguće potpuno isključiti zbog korištenja telefonske linije.

Ako se suočavate s takvim izazovom, preporučuje se nabava routera koji omogućuje barem isključivanje Wi-Fi funkcije kada nije u aktivnoj upotrebi, piše Slobodna Dalmacija.

Važno je napomenuti da, iako internet router ne troši više struje od nekih većih uređaja poput frižidera, preporučuje se isključivanje kad god nije u uporabi kako bi se smanjili nepotrebni troškovi.