Istraživanje

Prema istraživanju budžeta porodične ekonomije za 2022. godinu Agencije za statistiku Kosova, građani najviše novca troše na hranu i plaćanje kirije za stanovanje, dok 19 odsto domaćinstava nije u mogućnosti da redovno plaća mesečne račune, prenosi Nacionale.

„Porodična domaćinstva često nisu u mogućnosti da plaćaju na vrijeme račune kao što su računi za kiriju, krediti, porezi, opštinski troškovi, odnosno računi, redovno održavanje", ističe se u izvještaju Agencije za statistiku.

Za ekonomistu Imera Racija takva situacija je nastala zbog povećanja cijena i male pomoći Vlade Kosova.

„Životni standard je pogođen, jer je povećanje cijena otežalo potrošačku korpu. Među pogođenima su i oni koji imaju fiksna primanja koja nisu porasla, odnosno nisu pratila inflaciju. Pomoć je bila mala i ovaj teret se prebacuje na Vladu, oni su povećali cijene, i tako opteretili porodičnu privredu, poskupljenjem vraćaju date subvencije“, rekao je Raci.

Raci smatra da Vlada mora da poveća minimalnu zaradu i penzije.

„Nepromjenjena minimalna plata i penzije, kao i povećane cijene zahtjevaju pruženu ruku Vlade, inače će se ova kriza produbiti i još više otežati život građana", rekao je on.

Prema istraživanju Agencije za statistiku, hrana, stanovanje, prevoz, odjeća, predstavljaju 85 procenata ukupne potrošnje.

„Najveći dio kućnog budžeta koristi se za hranu i bezalkoholna pića i obračunava se na 4.389 eura", navodi se u izvještaju.

Drugi najveći izdaci su računi za stanovanje, oko 14 odsto ili 1.137 eura mesečno, dok izdaci porodičnog budžeta za zdravstvo u 2022. godini iznose 215 eura mjesečno.

Prema istraživanju, građani Kosova najmanje novca troše tokom praznika.

Prema Agenciji za statistiku, u 2022. godini plate iz privatnog i javnog sektora bile su najvažniji izvor prihoda na Kosovu za oko 50 odsto domaćinstava, dok  je za osam odsto domaćinstava glavni izvor prihoda iz inostranstva.

Izvor: Kosovo online/ Nacionale