Naročito sa SAD

Analitičarka Besa Luzha smatra da Kosovo mora da se konsultuje sa partnerima, naročito sa SAD, kada se radi o osjetljivim pitanjima. Što se tiče odluke o dinaru, ističe da su institucije reagovale, ali "malo kasno u odnosu na očekivanja saveznika", prenosi Abc news.

Luzha je ocjenila da Kosovo ima pravo da donosi odluke u svom interesu, ali uz konsultacije sa međunarodnim partnerima, jer samo oni mogu da izvuku Kosovo iz situacije "u kojoj se nalazi zbog akcija vlade". Ona je istakla da institucije ne treba da se stide ako se konsultuju sa prijateljima Kosova, posebno sa SAD.

"To ne znači da se, ako sarađujete, smatrate manje nezavisnim. Čak se i moćne države poput Njemačke konsultuju sa svojim saveznicima kada se radi o tako osjetljivim pitanjima kao što je bezbjednost, posebno rat u Ukrajini, zato treba da razumeju zabrinutost i ponude saradnju", navela je Luzha.

Ona je dodala da su insitucije reagovale, ali "možda malo kasno u odnosu na očekivanja koja su imali naši prijatelji".

"Ali videli su se neki koraci po ovom pitanju, s obzirom da se radi na informisanju građana... Čak je i Centralna banka na izvestan način prihvatila neku vrstu odlaganja", ocjenila je Luzha i istakla da akcije Kosova stvaraju situacije - poput Banjske - iz kojih Kosovo ne može da izađe bez pomoći saveznika.

Izvor: Kosovo online/Abc news