Pitanje referenduma

Savjetnik bivšeg predsjednika Kosova Hashima Thaçija, Artan Behrami, kritikovao je premijera Albina Kurtija zbog nedostatka koordinacije sa kosovskim saveznicima o mogućnosti organizovanja referenduma koji je Srbija raspisala, prenosi Ekonomija onlajn.

Beharmi je rekao da se Kosovo nalazi u opasnoj i nepredvidivoj situaciji, a prema njegovim riječima, jer Kurti želi sukob.

"Mislim da je to loše upravljanje Kurtija vladom, jer se u prošlosti o takvim pitanjima razgovaralo sa strateškim partnerom Kosova i saveznicima sa SAD i pronađena su rješenja. Kurti želi sukob, a ne dijalog. Nalazimo se u opasnoj situaciji. Ako Srbi budu insistirali na održavanju sopstvenog referenduma, tamo ćemo poslati Specijalne jedinice. Kakvu sliku šaljemo svijetu kada bi Specijalna jedinica Kosova intervenisala nad civilima koji žele da glasaju. Takve slike je veoma teško objasniti svijetu", rekao je Behrami.

Po njegovim riječima o događaju kakav je referendum,, trebalo je da se razgovara kroz istinski dijalog sa Sjedinjenim Državama, kako Kosovo ne bi došlo u nepredvidivu situaciju.

Behrami je prokomentarisao i pismo američkog državnog sekretara Antonya Blinkena upućeno Kurtiju i dodao da je Vlada Kosova izolovana u odnosu na SAD.

"Svaki premijer Kosova je posjetio Sjedinjene Američke Države, gdje se sastao barem sa državnim sekretarom. Sada imamo preokret svih odnosa koje smo izgradili sa SAD, gdje gospodin Kurti uopšte ne sluša šta oni misle i gdje Kurti ignoriše njihove legitimne zahteve. Sada, umjesto posjeta, imamo samo pisma", rekao je Behrami.

On je ocjenio da su odnosi Kosova i Sjedinjenih država veoma oslabili.

"Američki pritisak na Kurtijevu vladu će se povećati kako njihovo strpljenje bude ponestajalo. Od sada, stvari koje su se dešavale u prošlosti neće biti dozvoljene, a postojaće i sankcije onima koji ignorišu rizike koji postoje. Moramo da vidimo šta se dešava u svijetu zbog krize u Ukrajini. Sada kada smo se suprotstavili Sjedinjenim Državama, u ovom slučaju zauzimamo stranu ne Zapada, već Istoka", rekao je Behrami.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online