Nekoordinisano ponašanje

Odnosi premijera Albina Kurtija i vlade koju vodi sa Sjedinjenim Američkim Državama su na najnižoj tački, od kako je Samoopredjeljenje preuzelo drugi mandat na Kosovu. Nivo saradnje i susreta američkih zvaničnika sa Kurtijem je ograničen, piše Reporteri, pozivajući se na pouzdani diplomatski izvor, koji kaže da je to "restriktivna mjera" SAD, zbog Kurtijevog nekoordinisanog ponašanja koje podriva, usporava ili čak ugrožava napredak u primjeni sporazuma sa Srbijom i zaoštrava situaciju na sjeveru Kosova.

SAD su jasne da ih Kurti ne tretira kao partnera, eksplicitno je izjavio pomoćnik američkog državnog sekretara James O'Brien.

"Ne iznosim nejasne prijetnje u javnosti" – bile su riječi koje je prije oko mjesec dana visoki zvaničnik Bidenove administracije, zadužen za evropske i evroazijske poslove, preneo Vladi Kosova i premijeru Albinu Kurtiju.

Upozorenje Jamesa O'Briena uslijedilo je nakon što je, prema njegovim riječima, premijer Albin Kurti "obećao da će raditi" na zabrinutosti SAD po pitanju nove regulative CBK o ukidanju dinara.

"Rekao bih, ako nas ne tretiraju kao partnera, nećemo ni mi vladu Kosova tretirati kao partnera", primetio je O'Brien 13. februara 2024. u intervjuu za "Glas Amerike", posjeća Reporteri.

Mjesec dana kasnije, čini se da su odnosi SAD i Vlade Kosova eskalirali. Vašingtonu je to jasno, pa su počeli da sprovode neku vrstu kazne za Kurtija.

Nivo saradnje i susreta sa premijerom Kurtijem je ograničen, a to je, prema izvoru Reporterija, "restriktivna mjera" zbog nekoordinisanog ponašanja i delovanja šefa Vlade Kosova, što, prema mišljenju SAD, podriva, usporava ili čak ugrožava napredak u primjeni sporazuma sa Srbijom i zaoštrava situaciju na sjeveru Kosova.

Shodno tome, Kurtijevi sastanci sa visokim američkim zvaničnicima su ograničeni, osim u slučaju kada neki visoki zvaničnik SAD putuje u Prištinu sa "jasnim i neophodnim nalogom” za Vladu Kosova.

Vlada Kosova je, međutim, u srijedu, nezvanično, preko člana Kurtijevog kabineta, demantovala da je obavještena ili primila bilo kakvu takvu diplomatsku "notu" iz SAD. Dan ranije, u utorak, i sam premijer Albin Kurti je u istupanju pred novinarima "uvjeravao" da njegova Vlada ne kvari odnose sa saveznicima.

Ipak, čini se da je američka "restriktivna mjera", za koju Vlada Kosova kaže da ne postoji, počela da se primjenjuje, budući da se tokom dvodnevnog boravka u Prištini Erin McKee iz USAID-a, nije sastala sa Kurtijem, da bi iz američke ambasade na Kosovu, uslijedilo objašnjenje da je ona "izabrala koga želi da sretne tokom posjete Kosovu".

Erin McKee se sasatala sa Vjosom Osmani, i u tom razgovoru istakla 25-godišnje prisustvo USAID-a na Kosovu i obećala da će SAD nastaviti svoju posvećenost Kosovu, uprkos izvesnim neslaganjima sa vladom.

Američka kazna za Kurtija, tako otvoreno, ne dešava se prvi put. U novembru 2022. godine, ministarki pravde Albuleni Haxhiu i još nekolicini vladinih zvaničnika, SAD su zabranile posjetu Vašingtonu, kao kaznu za Kurtijevu odluku o registarskim tablicama koja je uslijedila zbog "velike krize" na sjeveru.

Izvor: Reporteri/Kosovoonline