Tema predizbornih kampanja

Novinar i politički analitičar Dukagjin Gorani kazao je da se pitanje manastira Visoki Dečani godinama koristilo u predizbornim kampanjama, kako bi osiguralo pobjedu na izborima i predložio onima koji su protiv davanja imovine manastiru da, nakon što Kosovo postane dio Savjeta Evrope, pošalju slučaj Sudu u Strazburu.

"Nepošteno je ponašanje koje se godinama razvijalo u kosovskoj politici, da se ta situacija koristila kako bi se pobjedilo na izborima", rekao je Gorani na T7.

Čak i kada to više nije bilo potrebno, primjećuje, preko pitanja zemljišta manastira Visoki Dečani, dobijani su izbori.

"Napredak Kosova ka članstvu u važnim međunarodnim institucijama ne može se završiti bez rješavanja preostalih pitanja, a jedno od njih je i pitanje manastira Dečani“, ukazao je Gorani.

Zato je predložio onima koji su protiv vraćanja imovine manastiru Dečani, što predviđa odluka Ustavnog suda donjeta 2016. godine, da nakon što Kosovo postane dio Savjeta Evrope, pošalju slučaj Sudu u Strazburu.

"Viša instanca od lokalnih sudova, to je sud u Strazburu. Ne možemo pred taj sud, dok ne postanemo dio Savjeta Evrope. A da postanemo dio Savjeta Evrope, znači da moramo da damo to zemljište manastiru", rekao je Gorani.