Postoje pomaci

Politički analitičar Visar Xani ocjenio je za Kosovo onlajn da je ukrajinsko priznavanje Kosova komplikovan proces povezan sa geopolitičkim dešavanjima u regionu i svijetu, ali da zasluge neće imati ni Ukrajina, ni Kosovo, jer će to biti politička odluka SAD i EU.

“Neki signali mogu uticati na to da se zvanični Kijev podstakne da prizna nezavisnost Kosova, ali to se neće dogoditi zbog snage Kosova, već isključivo uz podršku SAD i zemalja EU koje žele da na taj način prenesu političku poruku da je realnost Kosova mnogo drugačija od one u kojoj su trenutno Rusija i Ukrajina”, ističe Xani.

Naglašava da već postoje pomaci, a da je suštinski nebitno da li će Ukrajina priznati Kosovo sada ili po okončanju rata sa Rusijom.

“Postoje pozitivni pomaci u pogledu priznanja od strane Ukrajine. Za to je potrebno mnogo rada i mnogo posvećenosti svjetske diplomatije kako bi se to i dogodilo. Možemo da dobijemo priznanje, a da li će do njega doći sada ili posle rata u Ukrajini je pitanje. Ali, doći će do relaksacije odnosa i komunikacije zato što je Kosovo bilo veoma angažovano i u potpunosti podržalo Ukrajinu u ratu sa Rusijom”, naglasio je Xani.

Prema njegovim riječima Ukrajina to na izvestan način i sada pokazuje i pored činjenice da ima problema sa teritorijalnim pretenzijama Rusije.

“Ali te pretenzije Rusije nemaju veze sa Kosovom. Kosovo je jedinstven slučaj koji se potpuno razlikuje od ruskog narušavanja teritorijalnog integriteta Ukrajine”, naveo je Xani.

Zbog toga je, naglašava, krajnje nevažno što u ovom trenutku ambasadori Ukrajine u Tirani i Beogradu nemaju usaglašene stavove.

“Jedan ambasador na neki način ima pozitivne signale u vezi sa priznavanjem nezavisnosti Kosova, dok ambasador Ukrajine u Srbiji ostaje u prošlosti i uvjerava Beograd da nema konkretnih poteza ili namjere da ova zemlja prizna nezavisnost Kosova”, zaključio je Xani.

Izvor: Kosovo Online