Stručnjak za bezbjednost

Stručnjak za bezbjednost Nuredin Ibishi ocjenio je da će vazdušna baza Nato u Kučovi obezbjediti bezbjednost, ne samo Albaniji, već i Kosovu, prenosi Koha.

„Prva taktička vazdušna baza, prva na Zapadnom Balkanu. Prvi put poslije mnogo godina imaćemo vazdušnu kontrolu Natoa nad albanskom teritorijom, ali i nad više zemalјa“, naglasio je Ibishi.

Prema njegovim riječima, to će biti važno ne samo za Albaniju, već i za Kosovo i ceo region.

„Albanija uopšte, samim članstvom u Nato, a sada i obezbjeđivanjem taktičke i vazdušne baze, ali i luke Porto Romano koja će biti vojna i logistička luka za podršku Nato snaga, pokazuje beskrajnu posvećenost, vezano za prisustvo Natoa i bezbjednosti ne samo za albansku državu, već i za Balkan uopšte. Ali, takođe i ono što je Rama ranije rekao da će Albanija, ako bude napadnuto Kosovo, odgovoriti. Ovakav odgovor do sada ste rijetko kada mogli da čujete od albanskih vlasti”, naglasio je Ibishi.

On je rekao da Kosovo bez podrške strateških partnera ne može da računa na članstvo u međunarodnim bezbjednosnim organizacijama.

„Dobro je što se pojavlјuju zahtjevi za članstvo u međunarodnim bezbjednosnim organizacijama, evroatlantskim, kako za Interpol, tako i za Nato, ali u stvarnosti, bez naših strateških partnera, teško je ostvariti te cilјeve, kašnjenja u članstvu u Interpolu, u Unesku, i drugima, ali i u Natou, rezultat su nedostatka koordinacije ili nedostatka odgovarajuće akcije sa našim strateškim partnerima“, naglasio je Ibiši.

On je kampanju lobiranja Kosova za članstvo u Interpolu nazvao smiješnom.

„Mi smo veoma mala zemlјa za lobiranje, moramo da radimo na tome kada imamo SAD, imamo moćne zemlјe Evropske unije, imamo i Albaniju. Ali ne tražimo pomoć od njih, već pokušavamo sami, a nemamo ni diplomatsku ni političku moć”, rekao je Ibishi.

On je istakao da je zato neophodna koordinacija sa saveznicima.

Komentarišući bezbjednosnu situaciju na sjeveru, Ibishi je kazao da je ona “stabilna, ali krhka” sa mogućnošću eskalacije.

Izvor: Kosovo Online/Koha