Trend se nastavlja i ove godine

Kosovo se i dalje suočava sa odlaskom ljekara. Samo tokom 2023. godine posao je napustilo 167 ljekara, dok je ovaj trend nastavljen i u prva dva mjeseca ove godine. Uslovi rada, plate i mogućnost specijalizacije, smatraju u Ljekarskoj komori, glavni su razlozi odlaska u zapadne zemlje.

167 ljekara je u 2023. godini dobilo etički sertifikat koji služi za zapošljavanje u inostranstvu. U međuvremenu, u prva dva mjeseca ove godine na isti način postupilo je još 20 drugih, pokazuju podaci Ljekarske komore Kosova.

Zbog toga su se mnogi centri porodične medicine u opštinama suočili sa nedostatkom ljekara.

„Ljekarska komora Kosova ne izdaje potvrdu za zaposlenje u privatnim klinikama, već izdaje potvrdu o etičkoj prošlosti, dokument koji se može koristiti i za zapošljavanje u zemlji ili van nje. Prema anketi koju je sprovela Komora, utvrđeno je da su glavni razlozi za odlazak ljekara iz zemlje: nezaposlenost, uslovi rada, kvalitet specijalističkog obrazovanja, kao i nezadovoljavajuće plate u kategoriji opšte prakse“, navodi se u odgovoru Ljekarske komore.

Kosovo Polje je jedna od opština koje su najviše oštećene ovim odlaskom, takođe zbog velikog broja stanovnika. Samo prošle nedjelje tri ljekara su podnela ostavke.

Mimoza Kolshi, direktorka za zdravstvo i socijalnu zaštitu, rekla je da je cijela opština Kosovo Polje ostala sa manje od 35 ljekara.

„Mislim da je ovo veoma zabrinjavajuća tema za nas, jer s obzirom na to da svakog mjeseca u Kosovo Polje odlaze ljekari. Upravo sam dobio obavještenje da će u martu tri ljekara otići u Njemačku, tako da svakog mjeseca odlaze medicinske sestre i ljekari“, rekla je Kolshi.

I direktor GCPM-a (Glavnog centra za porodičnu medicinu) u Kosovu Polju, Remzi Shala, predviđa nastavak odlaska ljekara, a takođe postoji problem i sa mladim ljekarima.

„To će mnogo uticati jer ćemo ostati bez novih ljekara…“, rekao je Shala.