Njemački izaslanik

Specijalni izaslanik Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin ocjenio je da odnos koji premijer Kosova Albin Kurti ima prema međunarodnoj zajednici nije dobar, jer "nije u dugoročnom interesu Kosova da gubi mogućnost ka integraciji u EU", piše ABC news.

"Put kojim Kurtijeva Vlada korača u dijalogu, na duži rok, bojim se da to možda neće biti dobro i u interesu Kosova za približavanje Evropskoj uniji. Strahujem da bi to moglo više voditi u pravcu opadanja samopouzdanja i gubitka mogućnosti da se ide ka Evropskoj uniji", naglasio je Sarrazin u intervjuu za portal.

On je rekao i da je zahtjevao da Srbija krene na put ka EU i tražio od Beograda da uvede sankcije Rusiji.

Njemački izaslanik je prokomentarisao i Samite održane u Tirani i pozvao da se prošlost ne koristi za pojačavanje nacionalističkih osjećanja, već da zemlje Zapadnog Balkana zajedno rade na kretanju ka Evropskoj uniji.

"Mislim da ne treba potcjeniti ovu opštu ideju Samita koji je organizovan da pokaže da su Moldavija, Ukrajina i zemlje Zapadnog Balkana zajedno i da zajedno mogu mnogo da postignu i da treba da se vide pozitivno, razumeju. Znajte da će svaki dobar korak jedne od ovih zemalja pomoći i drugima. Ovo je veoma pozitivno. Ono što sam osjetio kao atmosferu među liderima, bilo je veoma važno", naglasio je Sarrazin.

Dotakao se i toga da je Tirana mogla da pruži priliku za bilateralni sastanak predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i Srbije Aleksandra Vučića.

"Taj susret je imao neke važne ciljeve, možda čak i od koristi za srpsku stranu", zaključio je on.

Izvor: Kosovo Online/Abc news Albanija