Državno tužilaštvo

Vršilac dužnosti glavnog tužioca Besim Kelmendi saopštio je na godišnjoj konferenciji da je ova institucija primila 52.093 predmeta, da su do sada obrađena 41.973 slučaja, a da vrijednost imovine zaplijenjene tokom 2023. godine iznosi 88 miliona eura.

Kelmendi je rekao da je završeno 920 slučajeva korupcije.

"Prošla godina je bila godina izazova, ali je smatram prilično efikasnom za instituciju državnog tužioca. Institucija državnog tužioca je radila ili prihvatila 52.093 predmeta, od čega je 41. 973 predmeta je završeno. Na osnovu verodostojnih međunarodnih izvještaja, Kosovo je 2023. godine postiglo značajne rezultate u oblasti vladavine prava. Stoga su ovi uspjesi najbolji argument da čak i zvaničnici koji stalno kritikuju rad državnog tužioca prihvataju rezultate i uspehe našeg rada“, rekao je Kelmendi.

On je rekao da je važno da institucije budu proaktive u rješavanju slučajeva.

"Moramo biti proaktivni u rješavanju slučajeva korupcije na visokom nivou. Korupcija spriječava evroatlantske integracije Kosova, slabi povjerenje građana u donošenje odluka i šteti čitavom društvenom sektoru, uključivši i strane investicije“, naveo je Kelmendi.

Kelmendi je govorio i o zaplijenjenoj imovini u postupcima.

"Vrijednost zaplenjene imovine je blizu 88 miliona eura“, rekao