Politički analitičar

Politički analitičar Albert Krasniqi izjavio je da bi ilegalno stečenu imovinu trebalo konfiskovati kako bi se uspostavili pravda i jednakost, prenosi Lajmi.

Krasniqi je u objavi na Facebooku napisao da su inicijativom Vlade da se formira Državni biro za provjeru i oduzimanje ilegalno stečene imovine, amnestirani svi koji su se nezakonito obogatili.

"Konfiskacija imovine bez pokrića mora da se izvrši da bi se uspostavile pravda i jednakost. Inicijativom Vlade za formiranje Državnog zavoda za proveru i oduzimanje imovine bez pokrića, amnestirani su svi koji su se nezakonito obogatili", ocjenio je Krasniqi.

On još navodi da je predloženi zakon takođe u suprotnosti sa Ustavom.

“Prvo, krši osnovne slobode i prava, odnosno princip pretpostavke nevinosti. Po ovom zakonu, stranka je kriva dok se ne dokaže suprotno. Drugo, krši princip podjele vlasti, jer administraciji pripisuje ovlašćenja tužilaštva. Zakonodavna vlast se miješala u rad pravosuđa. Treće, Skupština prevazilazi svoje nadležnosti, jer Zavodu daje status samostalne institucije. Ustav je definisao nezavisne institucije i njihove funkcije, dok je kroz zakon omogućio Skupštini samo osnivanje nezavisnih agencija", rekao je on.

Kako je rekao, oduzimanje ilegalno stečene imovine mora da bude ozbiljan, promišljen, beskompromisan proces.

"Nije mehanizam vladajuće koalicije da progoni opoziciju preko direktora koji se bira javnim glasanjem i smenjuje kad god hoće", rekao je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi