Ne i ostalim građanima

Ministarka pravde Albulena Hazhiu najavila je formiranje državnog biroa za provjeru i oduzimanje imovine čiji će zaposleni imati status službenih lica, a koji se neće se baviti svim građanima, već samo sadašnjim i nekadašnjim funkcionerima, prenosi Koha.

Ministarstvo pravde u petak je razmatralo nacrt zakona o formiranju državnog biroa za provjeru i oduzimanje neopravdano stečene imovine koji bi trebalo da dobije zeleno svijetlo Vlade. Kada je u pitanju zaplena imovine, kako je najavljeno, posljednju riječ će dati sud i to poštujući pravo druge strane na žalbu.

Haxhiu je pojasnila da su dosadašnje kazne za korumpirane funkcionere bile su smiješne i dodala da će biro imati rješenje i za ovaj problem.

"Postojaće specijalizovano osoblje u vezi sa rješavanjem pitanja neopravdane imovine. Teret dokazivanja će pasti na službenika biroa, trenutno to radi Tužilaštvo koje nije uspjelo da podigne mnoge optužnice. Takođe, kazne koje su do sada izrečene nekim nižim funkcionerima, bile su smiješne. Motivisale su korumpirane funkcionere da nastave sa ovakvim aferama. Tako vjerujem da će ovo biti bolje rješenje nego ono koje trenutno imamo“, izjavila je Haxhiu.

Ministarka je naglasila da je zainteresovana da nacrt ovog zakona prije stupi na snagu, ali dodaje da neće biti ubrzane procedure, jer želi dovoljno vremena za javnu raspravu.

"Za mene kao ministra, ali i za Vladu bolje je da ovaj zakon što prije stupi na snagu, ali s obzirom na njegovu prirodu ne možemo da zahtjevamo ubrzane procedure. Neophodno je pribavljanje mišljenja zainteresovanih strana jer će se tim aktom tretirati imovina službenika koji su radili, ili koji i dalje rade, u državnim institucijama“, precizirala je.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore