Ministar preti suspenzijom Šubarić

Žitelji Gračanice albanske nacionalnosti tvrde da ih opština diskriminiše, jer, kako kažu, njihove kuće u Čaglavici, iako imaju rješeno pitanje priključka za struju i vodu, nisu počele da se grade već šest godina, prenosi Gazeta express. Ministar za administraciju i lokalnu samoupravu Elbert Krasniqi „zapretio“ je čak i smjenom predsjednici opštine Gračanica Ljiljani Šubarić.

Albanci iz Čaglavice kažu i da su morali sami da prikupljaju i novac za osvjetljenje naselja.

Zbog toga su potpisali peticiju i požalili se Zaštitniku građana, zbog „povrede njihovih ustavnih prava“.

Portparol ombudsmana Petrit Qollaku kaže da ni poslije četiri mjeseca od kada je ta institucija uputila pismo gradonačelnici Gračanice, odgovora nema.

Prema saznanjima T7, opština Gračanica ovako postupa zbog „primjedbi o izdavanju dozvola za Albance“, koje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio nadležnima u toj opštini kada ih je posjetio 2018. godine.

To čine na osnovu ukinutog propisa, iako ih je Ministarstvo za administraciju i lokalnu posebno zamolilo da se na to ne oslanjaju, 16. januara ove godine, dodaje T7, a prenosi Gazeta.

Iz Minsitarstva navode da „odluke opštine u postupcima izdavanja građevinskih dozvola ne treba da se zasnivaju na Uredbi koja je ukinuta i suprotna je zakonskim odredbama koji su na snazi“.

Sa druge strane, iz Gračanice navode da Uredba ni u jednom delu ne sadrži diskriminatorske odredbe i nije odobrena ni u korist ni na štetu bilo koje zajednice.

Ministar Elbert Krasniqi, međutim, u slučaju da se „nastavi na isti način“  najavljuje kao moguću i suspenziju predsjednice opštine Gračanica Ljiljane Šubarić.

On je za T7 rekao da Ministarstvo ima „ekskluzivno pravo da na sjednici vlade predloži suspenziju predsjednice“, što zatim preuzima nadležni sud.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express