Bivši diplomata

Bivši diplomata Blerim Qanaj ocjenio je da će na predstojećem sastanku Albina Kurtija sa ambasadorima na Kosovu biti pritisaka ne samo zbog dinara već i drugih neusaglašenih akcija sa Zapadom, prenosi Gazeta Blic.

„Naravno da će biti pritisaka, ali ne samo zbog dinara. Albin Kurti je ne samo u odnosu na SAD učinio mnogo nekoordiniranih i nepromišljenih akcija”, rekao je Qanaj.

On je naveo da Kurti u propagande svrhe odlaže obaveze iz Ohridskog sporazuma.

Qanaj je ocjenio da će Kurti sprovesti sve što se od njega traži, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština, ali da namjerno to tempira za izbornu kampanju.

“Obaveze će biti sprovedene, ali je vjerovatno da će premijer taj proces odugovlačiti do vremena izbora. Tada će izaći i pitati birače: hoćete li da ja napravim Udruženje ili ovi drugi?“, rekao je Qanaj.

On je dodao da je Kosovo je u opasnosti od novih kaznenih mjera.

„Ne smemo zaboraviti da smo pod mjerama, očekuje se da će ove mjere biti pojačane ako premijer Kurti ne preduzme ozbilјne korake u vezi sa sprovođenjem sporazuma i predstavlјanjem sebe kao partnera, a ne ovom populističkom retorikom gdje često vređa partnere i nastavi da se ponaša kao do sada”, zaključio je Qanaj.

Izvor: Kosovo Online/GazetaBlic