Kosovo u političkoj izolaciji

Bivša ministarka za evropske integracije Mimoza Ahmetaj kaže da je Kosovo trenutno na najnižoj tački u odnosima sa SAD i EU, a pitanje dinara uticalo je i na odlaganje dijaloga između Kosova i Srbije.

"Odnosi Kosova u spoljnoj politici, kako sa SAD tako i sa EU i drugim savezničkim zemljama, na najnižoj su tački koju je Kosovo ikada imalo. Sama činjenica da smo pod političkim i ekonomskim sankcijama je najbolji pokazatelj gde se trenutno nalazimo. Kosovo trpi političku izolaciju kao i suspenziju finansijske podrške u milijardama eura i dolarih investicionih projekata“, navela je Ahmetaj za Gazetu Blic.

Bivša ministarka ocjenjuje da je dinar izbačen iz spora oko nacrta statusa ZSO, što je uticalo na odlaganje dijaloga između Kosova i Srbije.

"Dinar je izbačen iz spora oko nacrta statusa Asocijacije, što je doprinelo i odlaganju dijaloga pod pokroviteljstvom EU. Srbija je godinama lobirala da se dijalog prevaci u Savjet bezbjednosti UN, gdje mi nemamo sve prijateljske zemlje i ova činjenica sankcioniše Kosovo”, ističe ona.

Ahmetaj dodaje da je Kosovo izgubilo međunarodnu podršku.

"Kosovo je izgubilo veliku međunarodnu podršku i ne treba zaboraviti da se interes države unapređuje formiranjem saveza i partnerstva sa državama koje su zaštitile naš narod od asimilacije i pomogle Kosovu u proglašenju nezavisnosti i izgradnji države“, izjavila je bivša ministarka.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic