Politički analitičar

Politički analitičar Yll Hoxha ocjenio je da će Kosovo u narednim nedjeljama biti suočeno sa pojačanim pritiskom međunarodne zajednice kako bi formiralo Zajednicu srpskih opština.

Gostujući na RTV Dukađini, Hoxha je rekao da ukidanje dinara nije suštinski problem, koji se može "dešifrovati" iz izjave abanskog premijera Edija Rame nakon sastanka sa Antony Blinkenom.

"Vlada Kosova će ovih nedjelјa biti pod ogromnim pritiskom da započne sa jednostranim formiranjem ZSO. Smatram da dinar nije suština problema, već je suština problema drugačija i može se 'dešifrovati' u formulaciji Edija Rame, sa konferencije sa Blinkenom, koja kaže da Kosovo mora da sprovodi svoje obaveze, čak i jednostrano. Ovo je suštinska rečenica koja opisuje problem“, rekao je Hoxha.

On je naveo da prolongiranjem odluke o ukidanju dinara nisu ispunjeni svi zahtjevi međunarodne zajednice.

"Da li je ovo ispravna odluka... presudno je bilo to što nije ukazano da time mogu biti ugrožene penzije. Povlačenje CBK je bilo ispunjenje tog zahtjeva, to je bila odbrana, ali ne i ispunjenje zahtjeva međunarodne zajednice u vezi sa odlukom”, naveo je Hoxha.

On je dodao da će međunarodna zajednica, u nadi da će Srbija prihvatiti sve uslove koje od nje traže, izvršiti pritisak na Kosovo da ispuni svoj dio obaveza.

Izvor: Kosovo Online/RTV Dukađini