Analitičari

Neuvažavanje zahtjeva međunarodnih saveznika da se odluka o zabrani dinara na Kosovu odloži može doneti nove kaznene mjere Evropske unije protiv Kosova, upozoravaju politički analitičari, prenosi Kosovo press.

Kako kažu Kosovo do sada nikada nije dostizalo svoje ciljeve donošenjem jednostranih odluka, već u koordinaciji sa međunarodnim partnerima i saveznicima.

Međuti, iz vladajuće stranke Samoopredjeljenje ističu da novih kaznenih mjera od strane EU zbog odluke CBK neće biti i da bi što prije trebalo ukinuti i postojeće mjere koje su na snazi.

Politički analitičar Arbnor Sadiku kaže da se na osnovu insistiranja Evropske unije i SAD da se odluka o zabrani dinara odloži, može zaključiti da Kosovo mnogo rizikuje i da bi neposlušnost mogla dovesti do novog paketa sankcija.

Isto tako, analitičar Arton Demhasaj kaže da postoji tendencija EU da pooštri kaznene mjere prema Kosovu, zbog odluke CBK o dinaru, ali poslanik Samoopredjeljenja Driton Hiseni tvrdi suprotno.

Nakon oštrih reakcija iz međunarodne zajednice, CBK je prije nekoliko dana izradila novi plan i prelazni period, koji bi mogao da potraje do tri mjeseca, za lakše sprovođenje efekata uredbe za gotovinsko poslovanje.

U međuvremenu, transport dinara na Kosovo je i dalje zabranjen.

CBK je saopštila da je preduzela niz mjera pomoći za kosovske Srbe u četiri sjeverne opštine, uključujući otvaranje besplatne telefonske linije (0800-222-55), e-mail za žalbe, kao i namenski broj na "Viberu''

Izvor: Kosovo online/Kosova press