Negativan uticaj

Kašnjenje u reformama obrazovanja, zdravstva, pravosuđa, malo stranih investicija, kao i otvorena pitanja sa Srbijom, neki su od faktora koji i dalje negativno utiču na razvoj privrede Kosova, smatra predsjednik Privredne komore Lulzim Rafuna, prenosi Teve 1.

„Moramo reformisati i razvijati zdravstveni sistem, pa pravosudni sistem. Ostale prepreke, koje direktno utiču na privatni sektor, su u vezi sa dinamikom dovođenja stranih investicija na Kosovo, tu imamo prepreku, a prvi izazov su otvorena pitanja koja imamo sa Srbijom“, navodi Rafuna.

Rafuna ističe da Kosovo nastavlja da se suočava sa bezbjednosnim problemom, što negativno utiče na privlačenje stranih investicija i da bi trebalo da se, pored sporazuma, Kosovo ozbiljnije bavi institucijama Evropske unije.

On traži od Vlade Kosova da bude u koordinaciji sa SAD i zemljama Evropske unije za svaku važnu odluku za Kosovo.

„Moramo zajedno da pronađemo put u koordinaciji sa našim prijateljima da postignemo ovaj konačni dogovor za međusobno priznanje“, nastavlja Rafuna.

Pored ovih izazova, Rafuna smatra da ima i pomaka, dodajući da su za to zaduženi biznisi koji su direktno uticali na razvoj.

Kako je dodao, odgovorne institucije moraju biti odgovornije u realizaciji kapitalnih projekata, i da se mora dokazati da je Kosovo stabilno i da ima dobar poslovni ambijent.

Izvor: Kosovo online/ Teve 1