Govor predsjednice

U Prištini se povodom 16 godina od proglašenja nezavisnosti održava svečana sjednica Skupštine Kosova. Predsjednica Kosova Vjosa Osmani istakla da je sloboda za Kosovo karakter postojanja i da je angažovanje Kosova za mir i regionalnu saranju neprikosnoveno.

„Naša Republika se svakoga dana sve više konsoliduje. Kosovo je stvoreno velikim idealom i požrtvovanjem, i 17. febrauar je poseban datum i na emocionalnom polju“, rekla je ona, dodajući da građani Kosova moraju biti srećni zato što su danas slobodan narod.

Istakla je da se na današnji dan sjećaju palih boraca, a posebno sa zahvalila saveznicima koji su doprineli da, kako je rekla, Kosovo postane nezavisno.

„U našem srcu je i snaga naših saveznika. Tako da danas posebno želim da se zahvalim našim prijateljima, prijateljima slobode. Ta savezništva, naše savezništvo sa SAD je glavni i najsjajniji put naše državnosti“, rekla je ona.

Istakla je da se od strane Srbije nastavlja „agresorski režim“.

„Vojno i policijsko prisustvo Srbije na Kosovu je prekinuto zauvijek u junu 1999. godine onda kada je na Kosovo došao duh slobode. Naše djevojke i mladići su tog dana dokazali da će Kosovo ostati nezavisno i suvereno i da će sa svojim saveznicima očuvati mir“, reka je Osmani.

Premijer Albin Kurti je govorio o dijalogu sa Srbijom, gdje je rekao da je Srbija umjesto dobrosusjedstva izabrala konfrontaciju.

On je rekao da je Srbija propala u terorističkom napadu u Banjskoj.

„Za žaljenje je što je Srbija izabrala konfrontaciju, odbila da potpiše osnovni sporazum za normalizaciju odnosa sa Kosovom, koji donosi dobrosusjedstvo. Umesto toga, prihvatio je terorizam, čak i tu nije uspio zahvaljujući profesionalizmu naše policije“, naveo je Kurti.

Predsjednik Skupštine Glauk Konjufca kaže da se danas Kosovo sjeća svih koji su dali doprinos kako bi Kosovo postalo nezavisno.

„Mi smo tu i oni su bili tu da bi dali sve za slobodu. Da bi se rodila naša država, mi smo mnogo trpeli. Mi kao narod imamo i smelost i trpljivost“, rekao je Konjufca, dodajući:

„Danas slavimo naš dan, dan nezavisnosti. Prošlo je mnogo godina i napora mnogih generacija da bi se stvorila Republika Kosovo“.

On se zahvalio saveznicima bez kojih, kako je rekao, put Kosova ne bi bio moguć.

Izvor: Kosovo Online