Zabrinjavajuća situacija

Američke diplomate poručuju građanima Kosova da se "ne zavaraju" izjavama svojih lidera da odnosi sa SAD navodno nisu polјulјani, prenosi Radio slobodna Evropa.

U analizi RSE navodi se da je “bez diplomatskog jezika” ozbiljno narušeno partnerstvo između Kosova i SAD.

RSE podsjeća da je ambasador SAD na Kosovu Jeff Džefri Hovenier juče rekao da je da svaka sugestija da su stvari između Kosova i SAD u redu "uopšte nije tačna".

On je reagovao nakon što je premijer Kosova Albin Kurti insistirao na suprotnom, iako je pomoćnik američkog državnog sekretara James O'Brien 13. februara rekao da je kosovska odluka o srpskom dinaru dovela u pitanje odnosi Kosovo - SAD.

Radio Slobodna Evropa je pitala Vladu Kosova kako komentariše izjavu ambasadora Hoveniera, odnosno da li je vidi kao pobijanje, ali nije dobila odgovor.

Šta je prethodilo Hovenierovoj izjavi?

Radio Slobodna Evropa podsjeća da je pomoćnik američkog državnog sekretara James O'Brien rekao je u intervjuu za Glas Amerike da su SAD "veoma zabrinute zbog odluke Vlade Kosova da ne dozvoli upotrebu srpskog dinara" na Kosovu.

Sa ovom valutom, srpska zajednica na Kosovu prima razne uplate iz Srbije od posleratnog perioda, 1999. godine.

O'Brien je rekao da Kosovo treba da se povuče iz svoje odluke koja "dovodi u pitanje partnerstvo sa SAD".

Dan kasnije, premijer Kosova Albin Kurti rekao je da Kosovo „nema važnog partnera, saveznika i prijatelјa kao što su SAD“ – izjava koju je pratila Hovenierova reakcija da je pitanje dinara uticalo na odnose Kosova i SAD. .

Vlasti „ne prenose ispravno poruke“

Bivši ambasador Kosova u Francuskoj Qendrim Gashi kaže da sama činjenica da je Hovenier morao da javno razjasni istinu o odnosima Kosova i SAD znači da je istina „skrivena od javnosti sa druge strane“, tj. Vlada Kosova.

Prema njegovim riječima, izjave američkih diplomata, O'Briena i Hoveniera, jasne su i pokazuju da je situacija zabrinjavajuća.

„Zamislite da su prinuđeni da se direktno obraćaju javnom mnjenju na Kosovu, jer se njihove poruke, čini se, ne prenose direktno preko zvaničnika u zemlјi. Ovo je zaista zabrinjavajuće“, kaže Gashi za Radio Slobodna Evropa.

On dodaje da se reakcije američkih diplomata ne odnose samo na pitanje dinara, već da su vezane i za model djelovanja kosovskih vlasti koji je, prema njegovim riječima, populistički.

Vlasti su kritikovane što nisu koordinisale sa zapadnim saveznicima pre nego što su donele odluku da se na Kosovu koristi samo evro.

Ali Kurti je rekao da je to odluka Centralne banke Kosova – ovo je nezavisna institucija.

Prema riječima Gašija, Vlada Kosova ne uzdrma odnose sa SAD, a još manje u trenutku kada se svijet suočava sa bezbjednosnim pretnjama.

„Poruke su jasne i zvona zvone za one koji imaju uši“, kaže Gashi.

Američke diplomate „govore otvoreno“ javnosti

Arton Demhasaj, iz nevladine organizacije „Qohu“, kaže da je Kurtijeva izjava da partnerstvo sa SAD nije ugroženo „prevara“.

„Izgleda da samo obmanjujete narod i čiste partijske militante koje imate, jer ne možete prevariti Sjedinjene Američke Države, sve dok oni – čak i zaobilazeći diplomatski jezik – izlaze i govore otvoreno“, kaže Demhasaj za Radio Slobodna Evropa.

Prema njegovim riječima, Kurtijeve izjave i postupci su populistički i imaju pozitivniji izborni efekat za njega i njegovu stranku.

Ali, što se Kosova tiče, kaže Demhasaj, „negativni efekti su veoma veliki“, jer je partnerstvo dovedeno u pitanje.

On dodaje da se nikada ranije nije desilo da se američki ambasador direktno obrati javnosti da kaže „istinu SAD u odnosu na Vladu Kosova“.

„Možda mislimo da su nevažne, ali kada govorimo o jednom od glavnih partnera oslobođenja Kosova, nezavisnosti Kosova i njegovog demokratskog puta i razvoja – a to su SAD – mislim da možemo imati posljedice“, kaže Demhasaj.

U prošlosti je Kurtijeva neposlušnost američkim zahtjevima bila suočena sa određenim kaznenim mjerama. Na primjer, prošle godine su SAD isklјučile Kosovo iz velike vojne vježbe nakon što ono nije ispoštovalo njene zahtjeve da eskalira situaciju na sjeveru zemlјe sa većinskim srpskim stanovništvom.

U sadašnjem slučaju, vlasti na Kosovu kažu da su u pravu u odluci o dinaru, tim više kada je to predviđeno Ustavom.

Dinar se, od poslijeratnog perioda, koristi u svim sredinama sa srpskom većinom na Kosovu.

Srpska lista, najveća stranka Srba na Kosovu, opisala je njegovo pritvaranje kao pokušaj kosovskih vlasti da "protjeraju Srbe".

Izvor: RSE