Samostalni poslanik

Samostalni poslanik u Skupštini Kosova Haki Abazi ocjenio je da se premijer Albin Kurti od premijera transformacije pretvorio u premijera prevare.

"Govorim srpski jezik, dinar nije zabranjen, imam mnogo prijatelja Srba - otadžbinska odbrana", naglasio je na Facebooku Abazi.

Prema njegovim riječima, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Kurti imaju mnogo toga zajedničkog.

"Viktimiziraju lidere do kraja udubljene u svoju prošlost i personalizuju priče u politici, obojica patološki mrze političke protivnike, a jedni usmjeravaju mržnju na Albance, a drugi na Slavomakedonce. Vučić manipuliše Srbima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i na Kosovu; Kurti manipuliše Albancima u Dolini, Sjevernoj Makedoniji i dijaspori, ali nije uspio da manipuliše Albancima u Albaniji i Crnoj Gori", istakao je Abazi.

Ukazujući da postoje praktični dokazi o Kurtijevim izdajama na osnovu njegovih ličnih interesa, izrazio je saučešće predsjedniku sjevernomakedonske stranke Alijansa za Albance Arbenu Taravariju zbog, kako je naveo, političkog samoubistva koje je izvršio, pretvarajući sebe u Kurtijev klin.

Abazi je ocjenio da je Kurti započeo predizbornu kampanju i u Sjevernoj Makedoniji, proglašavajući se ugroženim.

"To je primitivan pokušaj da se manipuliše narodnim masama pred izbornu kampanju u Makedoniji. Kurti dodatno dijeli Albance u Sjevernoj Makedoniji da bi od njih napravio meso za lične političke interese u odnosu na premijera Albanije. Kurtija je izolacija učinila još agresivnijim i bez rezultata", naveo je, između ostalog, Abazi.

Izvor: Kosovo Online