Poslušati međunarodnu zajednicu

Odluka Centralne banke Kosova o ukidanju platnog prometa sa Srbijom je ispravna, ali građanima treba dati više vremena da joj se prilagode, ocjenio je za Kosovo onlajn predsjednik Poslovne alijanse Kosova Agim Shahini, dodajući da je u takvim situacijama bitan stav međunarodnih partnera.

"Poslovna alijansa Kosova je razmatrala kako ova odluka utiče na cjelokupno Kosovo i njegove građane i smatramo da je odluka Centralne banke Kosova ispravna, ali građanima treba dati više vremena da otvore račune, da se sagleda kako da dobiju novac, penzije, socijalna davanja, oko 130 miliona koliko dolazi iz Srbije, a sada je oko toga napravljena neka zabuna. Vlada Kosova bi trebalo da posluša međunarodnu zajednicu, EU i SAD, koji kažu da je odluka preduzeta na brzinu i da treba da se odloži na nekoliko mjeseci i da se da rok, isto kao za tablice za vozila koje sada skoro imaju svi građani Kosova", rekao je Shahini.

Odluka Centralne banke Kosova je, prema riječima Shahinija, psihološka, kako bi narod shvatio da na Kosovu postoji samo euro i da više neće biti dinara.

"To je politički i diplomatski i ima ekonomske efekte, jer se sada cijela međunarodna zajednica ovdje na Kosovu, i svuda, digla na noge povodom ove odluke. Takođe, to će uticati na integracije Kosova, a sada vidimo i da je jedan kombi pokušao da uđe sa novcem na Kosovo, preko granice, to bi trebalo da se riješi preko licence i da ne dolazi do vraćanja robe, jer je u tom slučaju novac kao roba, tako je tretiran. Mislim da Centralna banka Kosova i Centralna banka Srbije to treba da riješe u najkraćem roku u korist građana Kosova, koji imaju priliv svakog mjeseca od toga", rekao je Shahini.

Izvor: Kosovo Online