Podsticaj Srbiji da preduzme korake

Univerzitetski profesor Nexhmedin Spahiu ocjenio je da je izjava američkog ambasadora na Kosovu Jeffa Hovniera, koji je rekao da bi uredba Centralne banke Kosova o ukidanju dinara mogla izazvati međuetničke tenzije, podsticanje na rat, prenosi Dukađini.

"To je podsticaj Srbiji da preduzme korake. Čini se da SAD vide da se francusko-njemački plan ne razvija i sprovodi mirno. I zato rade takve akcije, koje jednostavno podstiču Srbiju da napadne Kosovo. Šta će biti urađeno kasnije ostaje da se vidi", kazao je Spahiu.

Kako dodaje, reći da neće podržati Kosovo na međunarodnom planu je znak Srbiji da i ona može da djeluje.

"To je ratno huškanje, ta izjava ambasadora. Naravno, Amerika je svjetska supersila i čini takve akcije koje su svakako proračunate i ostaje da se vidi", rekao je Spahiu.

Za razliku od njega, bivši diplomata Blerim Qanaj smatra da je ta izjava mjera predostrožnosti i da SAD vide Kosovo kao partnera.

"To nije ohrabrenje, to je poziv na oprez. Nema podsticaja jer ne vjerujem da bi bilo u interesu SAD da jedan od njenih proizvoda nestane. Jednostavno vidim da nas SAD vide kao partnere i da u određenim situacijama moramo da funkcionišemo kao partneri", rekao je Qanaj.

Prokomentarisao je i uredbu Centralne banke Kosova koja zabranjuje opticaj srpskog dinara i optužio Vladu da govori o tom pitanju radi zbog podrške.

"Da naša Vlada nije imala mjere, možda bi taj posao ranije raščistili i možda će se to raditi korak po korak, kao nevidljiv korak. Ovo pitanje bi bilo riješeno. Neke stvari ne treba ni toliko uveličavati u javnosti, kao što je ovo pitanje dinara sada postalo. Zato sam pomenuo pitanje unutrašnje političke potrošnje. Očekuje se da će se to desiti jer smo Srbiji dali povoda da to pitanje politizuje. Sada smo u sred dijaloga i usred nekoliko problema, a kao takvo ga predstavlja i srpska strana", rekao je Qanaj.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini