Poslušati savjet saveznika

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hoxhaj je, komentarišući uredbu Centralne banke Kosova o zabrani dinara na Kosovu, rekao da tu odluku smatra pravednom, ali da je vrijeme za njenu implementaciju pogrešno, prenosi Teve 1.

Hoxhaj je naglasio da kada odlaganje te odluke zatraži američki ambasador Jeff Hovenier, onda bi tako nešto trebalo i da se uradi.

"Ako američki ambasador traži neko vrijeme, treba mu dati neko vrijeme. Naravno, odluka je ispravna, u skladu je sa Ustavom. Vrijeme nije u redu, a po mom mišljenju, da je Vlada Kosova imala volje, mogla bi te dinare pretvoriti u eure. Ako Vlada Srbije ima volje, mogla bi direktno da pošalje eure onima koji primaju penzije i pomoć", rekao je.

Smatra da se dinar koristi kao instrument za borbu protiv Kosova spolja, pa na njega treba gledati kritičnije.

"Po mom punom uvjerenju mimo toga što je pravedna odluka, činjenica je da se dinar koristi kao instrument za borbu protiv Kosova u inostranstvu, više nego što Kurti i drugi misle i neko na Kosovu je veoma impresioniran nečim takvim. Mislim da mi morao da gledamo na to na kritičniji način", dodao je.

Izvor: Kosovo online/Teve 1