Iz marta 2018. godine

Ročište za inicijalnu reviziju u predmetu protiv četvorice funkcionera Pokreta Samoopredjeljenje za bacanje suzavca u Skupštini Kosova 21. marta 2018. odloženo je za 28. februar, prenosi Reporteri.

Sadašnji ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla, Drita Millaku, Salih Zyba i Fitore Pacolli-Dalipi, u periodu dok su bili poslanici Samoopredjeljenja, optuženi su da su počinili krivično djelo "upotreba oružja ili opasnog oruđa" i "ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti".

Optužnicu je podiglo Osnovno tužilaštvo u Prištini 29. jula 2019. godine.

Obrazlažući odlaganje, sudija Sabit Sadikaj je rekao da zbog zdravstvenog stanja čeka odgovor od Drite Millaku. Ukoliko se zdravstveno stanje Millaku ne popravi, očekuje se da sud razdvoji postupak protiv nje i ostalih.

Sveçla, Zyba i Pacolli-Dalipi su pred sudom rekli da ne smatraju da im trebaju advokati. Sudija ih je obavjestio da je odbrana obavezna i da će im postaviti advokate po službenoj dužnosti.

Poslanici Samoopredjeljenja protestovali su u Skupštini i aktivirali suzavac u pokušaju da zaustave glasanje o sporazumu o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri