Britanski list

Zvaničnici SAD i EU izrazili su zabrinutost zbog toga što je Kosovo primoralo etničku srpsku manjinu da koristi evro, pa su SAD optužile vlasti na Kosovu za "nepotrebno podizanje etničkih tenzija" nakon što je vlada uvela zabranu na srpsku valutu i naložila srpskoj manjini da uvede euro, piše Guardian.

Policijske racije koje je naložilo ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova na četiri insituticije koje rade u oblastima naseljenim Srbima, a koje su usljedile nekoliko dana nakon promjene valute, pojačale su strahove od pogoršanja bezbjednosne situacije.

Kako dodaje Guardian, srpski zvaničnici kažu da će nagli potez zatvaranja negativno uticati na svakodnevni život etničkih Srba koji zavise od njihovih socijalnih službi.

Podsjećaju da je EU u ponedjeljak kritikovala Kosovo zbog preduzimanja "jednostranih" koraka za koje se plaši da će dovesti do daljeg pogoršanja odnosa sa Srbijom, koja odbija da prizna nezavisnost Kosova.

"Ovi koraci su zabrinjavajući jer ne doprinose deeskalaciji situacije", rekao je Josep Borrell, visoki predstavnik EU za spoljne poslove.

Zvaničnici kažu da bi status organizacija na meti policijskih racija – paralelnih struktura koje finansira Beograd – trebalo da se riješi kroz razgovore o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije uz posredovanje EU.

Desetine hiljada u 10 opština zavise od dinarskih penzija, plata i socijalnih davanja koje raspodjeljuje Srbija.

Međunarodna zajednica je pozvala Vladu Kosova da odloži primjenu uredbe, rekavši da odluka o promjeni valute, koju je sredinom januara objavila Centralna banka, nije dala dovoljno vremena za prilagođavanje.

Ambasador SAD na Kosovu Jeff Hovenier izrazio je tokom vikenda zabrinutost zbog napora Policije Kosova da zapleni vozila koja prevoze srpske dinare, a koja se potom distribuiraju za "socijalna davanja iz Srbije".

"Ove akcije nepotrebno podižu etničke tenzije i kao posljedicu ograničavaju mogućnosti Sjedinjenih Država da služe kao efikasan zagovornik Kosova u međunarodnoj areni", rekao je Hovenier.

Kosovo je prošle nedjelje pristalo da produži prelazni period, ali je odbila da kaže na koliko dugo.

U sklopu napora da se uspostavi kontrola nad tom teritorijom, vlasti etničkih Albanaca su takođe uklonile srpske zastave i znakove sa javnih zgrada i zabranjeno je kretanje vozila sa srpskim tablicama.

Izvor: Kosovo online/Guardian