Apel vlastima na Kosovu

Portparol EU Peter Stano pozvao je danas kosovske vlasti da se konsultuju i da se uzdrže od jednostranih poteza...

"Najmanje dva primjera aktivnosti zbog kojih raste zabrinutost u EU. Jedno je odluka CBK, a drugo su policijske operacije protiv pojedinih srpskih entiteta na sjeveru Kosova", rekao je portparol EU Peter Stano.

„Ti koraci su zabrinjavajući, jer ne doprinose smirivanju siituacije na terenu, obično nisu koordinisani, obično su jednostrani, bez neophodnog nivoa prethodnih konsultacija, čiji cilj bi bio da se spriječi negativni uticaj na ljude na terenu“, rekao je Stano.

Dakle, dodao je, EU je reagovala na obe stvari i objavila više saopštenja na tu temu.

„Naravno da je zabrinjavajuće kada vidite da sekvenciranja jednostranih aktivnosti mogu voditi ka nečemu što ne želimo da vidimo, a to je pogoršanje situacije na terenu. Jer jedno je sigurno, to ne doprinosi smirivanju situacije na terenu i ne pomaže da se ljudi osećaju bolje, već obrnuto“, kaže on.

Zato je važno, dodaje, „vratiti se dijalogu pod pokroviteljstvom EU i ozbiljno se angažovati u tome“.

„Rad na tome se nastavlja svakodnevno. Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak radi sa partnerima u regionu i u EU kao i u široj međunarodnoj zajednici, kako bi pomogli obema stranama da počnu da se ponašaju konstruktivno i vrate se za pregovarački sto“, kaže on.