Smjena gradonačelnika

Dok iz Evropske unije poručuju da bi izbori u četiri opštine na sjeveru trebalo da budu održani što prije, iz Centralne izborne komisije Kosova kažu da je proces provjere potpisa prikupljenih na peticiji za smjenu gradonačelnika još uvijek u toku, te da će potrajati neko vrijeme, prenosi Reporteri.

U CIK kažu da će proces provjere potpisa potrajati jer se podaci koje su dobili prikupljaju u fizičkom obliku tako da ne može biti tačnog datuma kada će proces verifikacije biti završen.

Vladajuća stranka na Kosovu, ali i poznavaoci izbornih procesa, smatraju da će za raspisivanja novih izbora u četiri opštine na sjeveru biti potrebno nekoliko mjeseci.

Kako je rekao za Kosova press portparol CIK Valmir Elezi, po završetku procesa verifikacije potpisa CIK će obavjestiti ministarstvo, predsednike skupština opština, gradonačelnike, a biće javno objavljen i odgovor CIK.

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je da bi novi lokalni izbori na sjeveru Kosova trebalo da budu održani što prije i pozitivno ocenio prikupljanje potpisa građana za smjenu aktuelnih predsjednika.

"EU pozitivno konstatuje da je proces započeo otkako su kosovski Srbi prikupili potpise za početak procesa razriješenja predsjednika, u skladu sa Administrativnim uputstvom. EU poziva kosovske vlasti da obezbjede nesmetan nastavak procesa", rekao je Stano.

Premijer Albin Kurti izjavio je ranije da izbori u opštinama sa srpskom većinom na sjeveru mogu biti održani u narednih nekoliko mjeseci.

Kurti je rekao da je vlada koju vodi posvećena skorom održavanju izbora.

"To bi moglo biti ove godine, u narednih nekoliko mjeseci", rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri