Bivši predsjedavajući Preliminarne komisije za medije u Skupštini Kosova Nait Hasani rekao je za Kallxo.com da bi, kako bi se otklonile sumnje, nacrt zakona koji predviđa regulaciju onlajn medija trebalo poslati Venecijanskoj komisiji. S njim se nije složio poslanik Samoopredjeljenja Valon Ramadani koji je obećao javnu raspravu.

Takozvani Nacrt zakona o Nezavisnoj komisiji za medije Vlada je odobrila 27. decembra prošle godine i uputila ga Skupštini Kosova na usvajanje.

Ovaj potez izvršne vlasti smatraju "novim pokušajem aktuelne Vlade da udari na medije".

„Valoni treba da bude odgovoran, da kaže da, mi smo za transparentan zakon, zakon koji služi građanima, zakon koji služi medijima, i spremni smo da ga iznesemo Venecijanskoj komisiji, ako bude grešaka, otklonićemo sumnje. Koji je to strah vlade koja se ne usuđuje da ga pošalje u Veneciju?”, izjavio je Hasani.

S njim se složio i Labinot Leposhtica iz pravne kancelarije Birna.

“Minimum ispravnosti za ovaj nacrt zakona, koji ima veliku težinu, je da se pošalje Venecijanskoj komisiji, to je minimum korektnosti”, rekao je Leposhtica.

Ramadani, sadašnji predsjednik skupštinskog odbora za medije u Skupštini Kosova, kazao je da zakon nema nikakvih nedostataka koje bi trebalo rješavati u komisiji.

“Mislim da nema prostora za slanje Venecijanskoj komisiji. Stručnjaci su radili na ovom nacrtu zakona, vi kažete da ga pošaljemo Venecijanskoj komisiji, ja ne razumem zašto bi ga slali", rekao je Ramadani i obećao da će o ovom zakonu biti organizovane javne rasprave sa građanima.

Izvor: Kosovo Online/Kallxo