PROTIV JE UVOĐENJA EURA

Američki ambasador na Kosovu Jeffrey Hovenier optužio je kosovske vlasti da nedavnim akcijama potiču međuetničke tenzije, a pomenuo je i mogućnost izostanka američke podrške Kosovu na međunarodnoj sceni.

On se javnosti obratio putem zvaničnog saopćenja na sopstvenim društvenim mrežama kao i nalozima Američke ambasade na Kosovu.

"Vlada SAD-a je duboko zabrinuta zbog nedavnih postupaka vlasti Vlade Kosova koji imaju direktan i negativan efekat na pripadnike etničkih Srba i drugih manjinskih zajednica na Kosovu. Ove akcije nepotrebno podižu etničke tenzije i kao posljedicu ograničavaju mogućnosti SAD-a da služe kao efikasan zagovornik Kosova na međunarodnoj sceni", obraća se Hovenier.

Konkrento, on misli na nedavne akcije koje je provela kosovska policija u Peći, Dragašu i još nekim gradovima.
  "Zabrinuti smo i akcijama kosovske policije da zaplijeni srbijanski dinar i vozilo koje ga prevozi radi raspodjele socijalnih davanja iz Srbije. Očekujemo od vlasti Kosova da osiguraju da pojedinci kojima su ove isplate socijalne pomoći bile namijenjene, dobiju ih bez odlaganja", poručuje on.

On je još jednom naglasio i zahtjev SAD-a da Centralna banka Kosova odloži odluku o uvođenju eura kao jedine valute pri gotovinskim transakcijama.

"Također, ponavljamo naš zahtjev da Kosovo odloži sprovođenje izmijenjene Uredbe Centralne banke Kosova o gotovinskom poslovanju dok se ne uspostave zadovoljavajuće procedure u skladu sa evropskim standardima i dok stanovništvo ne bude dovoljno informisano o tome kako će se odvijati tranzicija njihovih beneficija", zaključak je ambasadora Hoveniera.