Posticanje etničke napetosti

Američki ambasador na Kosovu Jeffry Hovenier rekao je 1. februara da se Sjedinjene Države protive provedbi uredbe Centralne banke Kosova (CBK) o euru kao jedinoj valuti za gotovinska plaćanja - pre nego što bude u potpunosti spremna.

Na Kosovu je u četvrtak, 1. februara, stupila na snagu uredba CBK-a kojom je predviđeno da se za plaćanja koriste samo euri, čime je okončana upotreba srpskog dinara.

U izjavi novinarima nakon sastanka s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem Hovenier je rekao da su SAD zabrinute da bi uredba, kojom se ukida upotreba srpskog dinara na Kosovu, mogla postaći etničke napetosti u zemlji.

On je naveo da uredba nije predvidela kako će se odraziti na pojedince koji dobijaju finansijsku pomoć iz budžeta Srbije.

Ova odluka CBK u praksi znači ukidanje srpskog dinara, čemu se pripadnici srpske zajednice na Kosovu protive. Oni su do sada dinar koristili u svakodnevnoj upotrebi za kupovinu ali su i plate, penzije i druga primanja iz budžeta Srbije, dobijali u ovu srpsku valutu.

"Ovo pitanje zahteva veću pažnju i razmatranje u okviru dijaloga. Zabrinuti smo da (odluka o zabrani dinara) može dovesti do etničkih tenzija. Nadam se da će Vlada Kosova uzeti u obzir ono što je rekao zamenik premijera (Besnik) Bislimi o tranziciji”, rekao je Hovenier novinarima u Prištini nakon redovnog sastanka sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

Zamenik premijera Kosova Besnik Bislimi je uoči stupanja na snagu uredbe CBK, rekao da će biti obezbeđena laka tranzicija, ali nije precizirao koliko bi ona mogla da traje.

Takođe je rekao da će biti sprovedena kampanja informisanja građana i da se nada razgovorima između Centralne banke Kosova i Narodne banke Srbije, kako bi se pronašao mehanizam za transparentan transfer sredstava.

Međutim, iz Narodne banke Srbije (NBS) su u pisanoj izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) pozvali na povlačenje uredbe Centralne banke Kosova, te naveli da se "to pitanje mora rešavati isključivo u okviru dijaloga na postojećem nivou".

Prethodno su se u Prištini sa američkim ambasadorom sastali predstavnici Srpske liste, ali osim detalja da je bilo reči o zabrani dinara, druge detalje ova najveća stranka Srba na Kosovu nije iznosila.

Posle upozorenja Vlade Kosova da neće odlagati primenu odluke CBK-a, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predstavnicima zemalja kvinte – koju čine SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija.

Vučić nije komentarisao susret sa Kvintom, dok je šef Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković rekao je da je na sastanku bilo reči o odluci CBK i ocenio da je situacija izazvana ovom odlukom "teža nego ikada ranije".

Ambasador Hovenijer je već prethodno 29. januara zatražio od guvernera CBK Ahmeta Ismailija da odloži sprovođenje odluke da se u gotovinskom poslovanju koristi samo evro. Isti zahtev prije nekoliko dana uputile su i Sjedinjene Države.

Vlada Kosova je saopštila da će se primena uredbe o gotovinskom poslovanju odvijati kroz "laku tranziciju".

Međunarodna zajednica je tražila da Kosovo odloži sprovođenje ove odluke, uz obrazloženje da postoji zabrinutost da bi mogla imati negativan uticaj na kosovske Srbe.