Ministarstvo pravde

Skoro 3,5 miliona eura Ministarstvo pravde dalo je iz svog budžeta za protekle tri godine – za pravnu odbranu pred Specijalnim sudom bivšeg lidera OVK, Hashima Thaçija, saopštilo je ovo ministarstvo.

Ministarstvo pravde oglasilo nakon što je jedan od Thaçijevih advokata, Greg Kiho, najavio da će da odustane od ovog slučaja, odnosno da više neće biti njegova odbrana, a zato što se prema njemu i njegovim saradnicima, navodno, ne ispunjavaju obaveze.

U zahtjevu za razrješenje dužnosti branioca, objavljenom juče na internet stranici suda, kako prenose mediji, advokat Kiho kao obrazloženje naveo je da je "Thaçi propustio da ispuni svoje obaveze“ prema njemu i prema još petero njegovih saradnika.

Kiho je sudu 19. januara podnio zahtev za povlačenje, pozivajući se na sudski kodeks po kojem branilac može zatražiti povlačenje "ukoliko klijent propusti da ispuni obaveze prema advokatu u pogledu njegovih usluga i ukoliko je upozoren da će branilac tražiti razrješenje ako obaveze ne budu ispunjene“.

Specijalizovana veća Kosova – kako se sud zvanično zove – imenovala su Kihoa za Thaçijevog branioca 25. maja 2021. Kiho je u sudnici Thaçijevu odbranu vodio od početka suđenja, 3. aprila prošle godine.

Ministarstvo pravde oglasilo se potom u želji da razjasne isplate advokata za lica koja su optužena od strane Specijalizovanih veća Kosova.

Kazali su da oni imaju ugovor sa braniocem Hashima Thaçija kome, u skladu sa Ugovorom, sve isplate vrše na vrijeme.

"U skladu sa Administrativnim uputstvom broj 08/2022 za pravnu zaštitu lica koja su potencijalno optužena za navodna krivična djela u sudskim procesima u specijalizovanim vijećima, Ministarstvo pravde je sklopilo sporazum o zastupanju sa odgovarajućim advokatima okrivljenih lica, u ovom predmetu, u zaštitu Hashimu Thaçiju“, naveli su.

Plaćanja u ovom predemetu, kažu, vršili su za 2021, 2022. i 2023. godinu.

"Za 2021. godinu izvršena je uplata u iznosu od 1.024.301,02 eura, za 2022. godinu uplata je izvršena u iznosu od 1.087.200 eura, a za 2023. godinu – uplata u iznosu od 1.371.800 eura. Za sve godine iznos uplate za pravnu odbranu Hashima Thaçija je 3.483.301,02 eura“, navodi ovo ministarstvo.

Posebno su napomenuli da Ministarstvo pravde vrši isplate samo advokatima sa kojima imaju ugovor, te da za isplate ostalim advokatima, koje privatno angažuje Thaçi, oni nisu odgovorni.

"Ministarstvo pravde vrši isplate samo advokatima sa kojima ima ugovor, u skladu sa zakonima na snazi. Trenutno, Ministarstvo pravde ima ugovor sa braniocem Hashima Thaçija, Lukom Mišetićem, kome, u skladu sa ugovorom, sve isplate vrši na vrijeme. Za ostale potencijalne advokate, pa i privatne, koje angažuje gospodin Thaçi, Ministarstvo pravde nema sporazum i nije odgovorno za realizaciju isplata“.

Podsjetimo, Hashimu Thaçiju se pred Specijalnim sudom za Kosovo u Hagu sudi po optužnici za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. godine.