Euro jedino sredstvo plaćanja

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je danas da su odluke Centralne banke Kosova (CBK) nezavisne i da ona samo radi svoj posao, prenosi Koha.

"U četiri opštine na sjeveru postoje četiri filijale banaka i postoji 15 nebankarskih finansijskih institucija u koje se mogu slati doznake i uplate i u kojima se mogu primati u eurima. Euro je valuta koja nam dolazi iz EU, ne govorimo da hoćemo da uvedemo albansku valutu lek ili novu dardansku valutu sa Kosova, već euro, euro kao jedino sredstvo plaćanja i kupovine, jasno definisano na Kosovu, i to nije pitanje koje je predmet pregovora“, naglasio je Kurti.

On je istakao da su propisi CBK-a u skladu sa Ustavom i zakonom.

"Odluke Centralne banke Kosova (CBK) su nezavisne odluke, jer je CBK nezavisna institucija, pravila koja donose, propisi koje odobravaju su u potpunosti u skladu sa Ustavom i zakonom i vjerujem da moramo ostaviti CBK i guvernera Ahmeta Ismailija da na miru rade svoj posao jer je dobio povjerenje Skupštine“, rekao je Kurti.

Prema njegovim riječima, Ismailji radi veoma dobro i tačno je objasnio da je na Kosovu jedina valuta razmjene, kupovine i prodaje euro.

"Ne želimo nikoga da kaznimo, već samo da uvedemo zakonitost, ustavnost i regularnost, čak i na sjeveru Kosova i svuda gdje ima Srba na Kosovu, a to je zajednica koja takođe ima mene za premijera i Ahmeta Ismailija kao guvernera. Svjedoci smo da velika većina njih ima bankovne račune u bankama Kosova, a ako nemaju, mogu da otvore tekući račun i besplatno ga održavaju”, rekao je Kurti.