Pet

Nova priznanja Kosova nisu zabilježena tri godine, navodi Radio Slobodna Evropa (RSE) na albanskom jeziku, ispitujući da li je došlo do promjene stava kod pet članica EU koje nisu priznale Kosovo i da li vizna liberalizacija može da utiče na taj proces.

Iz Slovačke navode za RSE da stav u vezi sa tom temom nisu promjenili, odnosno da neće priznati nezavisnost Kosova, dok iz Rumunije poručuju da Kosovo treba prvo da riješi probleme sa Srbijom.

"U potpunosti i aktivno podržavamo dijalog uz posredovanje EU kao glavni kanal za efikasnu i sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Kosova i Srbije", navedeno je u odgovoru za RSE iz Ministarstva spoljnih poslova u Bukureštu.

Španija je usljed vizne liberalizacije za Kosovo priznala pasoše Kosova, ali su vlasti te zemlje objasnile za RSE da to ne znači priznanje Kosova, dok na isti upit preostale dve članice EU koje ne priznaju Kosovo - Kipar i Grčka, nisu odgovorile.

Alehandro Esteso Perez, analitičar i istraživač balkanskih politika i proširenja EU, kaže za RSE da se liberalizacijom viza za građane Kosova "nešto može pomeriti".

"Vlasnici kosovskih pasoša moći će da putuju bez viza u većinu zemalja EU i to će uticati na međuljudske veze i veze između Kosova i zemalja koje nisu članice EU, posebno na društvenom i kulturnom nivou", smatra Perez.

Prema njegovim riječima, vizna liberalizacija je dobra polazna osnova da se napravi korak dalje i da se "jačaju ili, u nekim slučajevima, uspostavljaju bilateralni diplomatski odnosi".

Adnan Ćerimagić, analitičar Inicijative za evropsku stabilnost, kaže za RSE da Kosovo prvo treba da se fokusira na članstvo u Savjetu Evrope, Natou i Evropskoj uniji, a zatim da uz pomoć saveznika ubedi zemlje da ga priznaju kao nezavisno.

"Na ovaj način će Kosovo i partneri Kosova u Savjetu Evrope, u Evropskoj uniji, ali i u Natou imati više mogućnosti da unaprede priznanje Kosova“, kaže Ćerimagić.

Izvor: Kosovo online/Radio Evropa e Lire