CIK

Portparol Centralne izborne Komisije (CIK) Valmir Eljezi saopštio je da je proces provjere potpisa prikupljenih u okviru peticije za razrješenje albanskih gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru Kosova u toku.

Elezi je naglasio da proces može da potraje, zbog toga što će CIK provjeravati da li su lica koja su potpisala peticiju građani sa pravom glasa u određenoj opštini.

Kako je dodao, po završetku procedure CIK će obavjestiti resorno ministarstvo, nadležne u opštinama, kao i inicijatore prikupljanja potpisa.

"Centralna izborna komisija je započela proces provjere potpisa prikupljenih u vezi sa peticijom koja je organizovana u opštinama Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok. CIK će, u skladu sa zakonima na snazi, verifikovati ove liste potpisa, odnosno provjeriti da li su lica koja su ih potpisala građani sa pravom glasa u određenoj opštini. Naravno, ovaj proces će potrajati jer se podaci koje smo dobili prikupljaju u fizičkom obliku, tako da ne mogu da kažem tačan datum, ali po njegovom završetku ćemo obavestiti Ministarstvo, predsjedavajuće skupština opština, predsjednike opština i inicijativne grupe. Naravno, biće javno objavljen i odgovor CIK", rekao je Elezi.