Guverner Centralne banke Kosova

Guverner Centralne banke Kosova (CBK) Ahmet Ismaili rekao je u ponedeljak da nova uredba CBK ne zabranjuje niti ograničava prihvatanje sredstava na bankovnim računima u eurima u licenciranim bankama, niti ograničava zamjenu bilo koje valute u bankarskim ili nebankarskim finansijskim institucijama koje imaju dozvolu.

"Svi građani koji već imaju bankovni račun u eurima, u bilo kojoj licenciranoj banci na Kosovu, mogu koristiti isti za primanje sredstava iz bilo koje zemlje", rekao je on.

CBK je saopštio da je Ismaili to rekao na sastanku s ambasadorom SAD u Prištini Džefrijem Hovenijerom (Jeffry Hovenier).

Nova uredba CBK-a zahteva da se sve gotovinske transakcije na Kosovu obavljaju u evrima počev od 1. februara, čime se ukida upotreba srpskog dinara u zemlji.

Američki ambasador u Prištini Hovenier tražio je od guvernera Centralne banke Kosova da odloži sprovođenje odluke da se u gotovinskom poslovanju koristi samo evro.

Ismaili je rekao da samo u četiri opštine na severu Kosova, naseljene srpskom većinom, rade četiri filijale banaka, tri mikrofinansijske institucije (kreditori), kao i više od 15 nebankarskih finansijskih institucija za plaćanje i razmenu.

"Broj filijala i kancelarija finansijskih institucija koje posluju u toj oblasti se povećava, jer je finansijska inkluzija cilj CBK", navodi se u saopštenju.

Na Kosovu, u svim većinski srpskim naseljima, stanovništvo plaća srpskim dinarima, a plate u dinarima primaju i oni koji rade u srpskim institucijama na Kosovu. Penzije se isplaćuju i u dinarima, po srpskom sistemu, kao i dečji dodaci i socijalna davanja.

U komercijalnim objektima, u sredinama gde žive Srbi na Kosovu, pored evra koristi se i dinar.

Srpska lista, glavna stranka Srba na Kosovu, koja uživa podršku Beograda, ocenila je da odluka CBK ugrožava opstanak Srba na Kosovu.

Evropska unija tražila je od Kosova u ponedeljak da odloži rok za sprovođenje odluke Centralne banke Kosova kojom je predviđeno da se u gotovinskom poslovanju koristi samo evro, navodeći da bi Priština i Beograd trebalo da reše ovo pitanje u okviru dijaloga u kojem posreduje Brisel.