Ambasador SAD na Kosovu

Američki ambasador na Kosovu Jeff Hovenier istakao je da uredba Centralne banke Kosova o ukidanju srpskog dinara može negativno da utiče na građane, i zatražio od vlasti na Kosovu i CBK da odloži primenu te uredbe.

„SAD apsolutno prihvataju Ustav Kosova, mislim da je jasno da mi pomažemo i podržavamo proces njegovog usvajanja i podržavamo njegove odredbe. I očekujemo da se u ovom konkretnom slučaju u potpunosti primjeni Ustav u cjelini. Smatramo da ova uredba može imati posljedice koje nisu do kraja promišljene“, dodao je Hovenier.

On je naglasio da odluka CBK ne bi trebalo negativno da utiče na građane.

„Ono što tražimo od Centralne banke i vlasti je da odloži primjenu nekih odredbi, da bi se uvjerili da su izvršili pripreme kako bi osigurali da stanovništvo ne bude negativno pogođeno“, rekao je on.

Hovenier je naveo da je deo te uredbe u skladu sa onim što SAD već dugo traže od Kosova, ali da se određena pitanja moraju riješiti.

„Apsolutno poštujemo autoritet Centralne banke Kosova da reguliše finansijske transakcije širom Kosova. To je njihova odgovornost i vjerujem da je dio ove uredbe u skladu sa onim što mi i mnogi drugi već duže vrijeme tražimo, a to je da se obezbjedi odgovarajuća finansijska kontrola kako bi se izbjegli finansijski kriminal, pranje novca, finansiranje terorizma. Ali smatramo da je potrebno vrijeme, potreban je prelazni rok i neka pitanja treba da se riješe, koja sa naše tačke gledišta, nisu riješena. Zato smo mi, kao Kvinta, zatražili da se ova odluka odloži”, poručio je Hovenier.

Izvor: Kosovo Online