Prikrivanje svojih neuspjeha

Koordinator Odjeljenja za pravosuđe u Demokratskoj partiji Kosova (PDK) Perparim Gruda je u intervjuu za Ekonomiju onlajn rekao da približavanjem opštih izbora Vlada pojačava optužbe i napade na Ustavni sud, nezavisne institucije i opoziciju kako bi prikrila svoje neuspjehe.

On je ocjenio da se Vlada ovako ponaša isključivo sa ciljem, jer želi da izgradi novi alibi za izbore, a prema njegovim riječima, ova vlast nije ispunila obećanja koja je dala.

Gruda je, pominjući obećanja koja nisu ispunjena, rekao da Vlada nije održala obećanje da će tužiti za genocid Srbiju, čak je, prema njegovim riječima, Ohridskim sporazumom premijer Albin Kurti pristao da se ne bavi ratnim zločinima.

"Kako se bliži datum izbora, optužbe i napadi na Ustavni sud, nezavisne institucije, opoziciju će se povećavati isključivo sa ciljem da se izgradi novi alibi koji im je potreban na izborima, jer nisu ispunili  obećanja. Nije sprovedena provera, nije usvojena reforma Tužilačkog savjeta, antikorupcijska strategija. Obećali su i tužbu za genocid protiv Srbije, ne da tužbu nisu podneli, već su sklopili sporazum, sa onim u Ohridu koji je napravio premijer Kurti, u kojem kažete da se Kosovo slaže sa Srbijom tako što će prevazići nasleđe iz prošlosti, zato se neće baviti ratnim zločinima", rekao je.

Prema njegovim riječima, PDK je uputila skoro šest zakona Ustavnom sudu i 90 odsto njih je potvrđeno kao neustavno.

"PDK je tokom ovog mandata poslala pet-šest zakona Ustavnom sudu, ne sjećam se tačno, ali mogu da kažem da je 90 odsto njih potvrđeno kao neustavno. Dakle, zakoni su poništeni u Ustavnom sudu zbog činjenice da ih je Vlada izradila i pripremila na neustavan način, što se do sada nije dešavalo“, rekao je on.

Gruda povodom izjava da opozicija stvara prepreke da se izvrše reforme pravosuđa, kaže da da su to apsurdne optužbe aktuelne vlasti kako bi se prikrili promašaji u oblasti pravosuđa.

On je dodao da su i međunarodni mehanizmi isticali da je vlada svojim izjavama ometala pravdu.

"Mislim da je to potpuno apsurdna optužba i izrečena je isključivo sa ciljem da se prikriju potpuni promašaji koje je ova vlast imala u oblasti pravosuđa. Nijedno obećanje dato za pravosuđe, nije ispunjeno, a okrivljavanjem Ustavnog suda, i PDK oni žele da se opravdaju za te zakone. U izvještaju  Savjeta evropskih eksperata je navedno da se vlada miješala u izjave u pravosuđu, pa čak i međunarodni mehanizmi pokazuju da imamo posla sa nesposobnošću da donosimo zakone. U tom smislu, ovo jasno dokazuje da optužbe vlasti na račun Ustavnog suda ne stoje”, rekao je Gruda.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online