Izbori

Politički analitičar Leart Hoxha ocijenjuje da se Albin Kurti nada ujedinjenju opozicije zato što bi u tom slučaju “igrao sam protiv svih”, ali da je ipak malo vjerovatno da se na predstojećim izborima Samoopredjeljenju suprotstavi udruženi blok političkih stranaka.

Komentarišući formiranje “udruženog opozicionog fronta” koji trenutno čine lideri Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj i Socijaldemokratske inicijative Fatmir Limaj, Leart Hoxha kaže za Kosovo Online da je to ideja o kojoj Limaj govori duže od godinu dana.

"On je prvo hteo da uključi PDK u taj front, pa je poslije bilo neke priče, nekih spekulacija, o tome kako bi se on mogao vratiti u PDK, možda čak i preuzme partiju, ali od toga nije bilo ništa i na kraju se ujedinio sa Haradinajem kako bi se osigurao, da će proći cenzus od pet odsto i opstati na kosovskoj političkoj sceni“, rekao je Hoxha.

On ističe da je mala vjerovatnoća da dođe do ujedinjenja opozicije na Kosovu, a da se kosovski premijer tome nada, jer bi, kako je rekao, u tom slučaju "igrao sam protiv svih“.

"To bi olakšalo posao Albinu Kurtiju mnogo, jer bi tada svima bilo jasno da igra sam protv svih, a to je ono što on hoće, čemu se nada. Mnogo bi mu bilo lakše da pobjedi sve ostale na istom glasačkom listiću. Onda bi ganjao lakše tih 50 odsto, nego ovako da se PDK i LDK tuku sa Samoopredjeljenjem za svoje glasače. Gledalo bi se ko je gdje izgubio na prošlim izborima, gdje su taj gubitak nadoknadili na lokalnim izborima. Imaće jasniju sliku. Inače, ako se ujedine, tu će Kurti proći mnogo bolje nego ovako, u ovoj situaciji“, rekao je Hoxha.

On napominje da su Demokratska partija Kosova i Demokratski savez već počeli da grade "novi imidž“, ako se pogledaju nastupi u javnosti, ali da novooformljena koalicija neće uspjeti da pridobije njihove glasače.

"Što se tiče LDK, oni tu ne mogu nijedan glas da oduzmu, ali mogu da oduzmu nešto glasova od PDK koji su uglavnom nasljeđeni od OVK ili tih struktura koje su bile bliske sa prošlim vladama ili sa OVK. Postoji neki mali bazen glasova na koji Limaj i Haradinaj mogu da ciljaju, pa vjerovatno od toga polazi ta ideja da se ide u polemiku sa PDK, ali ni to neće da napravi neku veliku razliku. To su glasovi koje PDK može da izgubi radije, nego da će Haradinaj ili Limaj da ih dobiju. Ako PDK ne može da zadrži svoju strukturu i te regione gdje su jaki to je onda problem PDK “, rekao je Hoxha.

Za sada, prema mišljenju Hoxhe, Samoopredjeljenje ostaje vodeća partija, ali napominje da je pred nama duga i interesantna godina.

"Nezamislivo da će neko ko ima 50 odsto da padne na manje od 25 odsto. Tako da, taj pad, to je gotovo nemoguć, čak i matematički nemoguć. Kada Kurti kaže da je trka za drugo mjesto, on je otprilike u pravu. Ali, prvo mjesto ne znači automatsku pobjedu, prvo mjesto ne znači da će i da formira Vladu, pošto onda ulaze druge kalkulacije, u  matematiku za stvaranje koalicije. I to nije jednostavno, tu su iznenađenja moguća”, smatra Hoxha.

On kaže da će rezultat zavisiti i od toga kada će izbori biti raspisani, ali i da li će prethodno biti promenjeni neki važni i istovremeno kontraverzni zakoni poput Građanskog zakonika kome se protivi Pokret Samoopredjeljenja.

Za srpsku zajednicu, ističe Hoxha, bitniji su lokalni izbori na sjeveru koji su, kako je kazao, "dobra šansa za demokratizaciju i pluralizaciju unutar srpske zajednice na Kosovu“.

"Mislim da su ti izbori na sjeveru mnogo važniji nego parlamentarni izbori uopšte, i ako prođu taj prvi test kako treba, onda postoji dobra šansa da više od jednog političkog subjekta srpske nacionalnosti bude u kosovskom parlamentu, a to će im dati više prostora za političku korist i možda čak veću moć na kosovskoj političkoj sceni. Ako se napravi dogovor samo sa jednom partijom, onda jedna partija drži jednu zajednicu u šaci, imaju monopol, a ovako, ako postoji više od jedne srpske partije u kosovskom parlamentu onda jednostavno tu ima više mogućnosti za politički dogovor, politički pazar ili neku koaliciju, i to će značiti više opcija i više predstavljanja za srpsku zajednicu u kosovskim institucijama“, zaključio je Hoxha.