Težak proces...

Generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je da je buduća perspektiva Zapadnog Balkana pristupanje jedinstvenom tržištu Evropske unije, a da je najsigurnije sredstvo koje vodi do tog cilja "istinsko i u potpunosti funkcionalno zajedničko regionalno tržište neometano regionalnim sporovima".

"To će biti težak proces za obe strane", rekla je Bregu u Skoplju gdje je učestvovala na skupu "Zapadni Balkan i EU".

Ona je navela da će se ove godine voditi dva paralelna procesa "koji će se međusobno podsticati" - plan za pristupanje regiona jedinstvenom tržištu Evropske unije i započinjanje druge faze Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište, navodi se u saopštenju RCC.

"Druga faza zajedničkog regionalnog tržišta će biti složenija jer se ekonomska struktura regiona mijenjala tokom i nakon pandemije. Vještine u regionu je potrebno modernizovati, povećati i osvježiti. Novi Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište koji trenutno pripremamo će biti raznovrsniji, da tako kažem i biće spreman za odobrenje lidera sa Zapadnog Balkana na narednom samitu Berlinskog procesa", zaključila je Bregu.

Pored RCC-a, sastanku su prisustvovali i predstavnici drugih organizacija - Evropske komisije, SAD, Cefta, Komorski investicioni forum Svjetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke, Svjetske banke, USAID-a, Fondacije za otvoreno društvo i Atlantskog savjeta.

Izvor: Kosovo Online