Emigracija

Nezaposlenost je u regiji 2019. iznosila 16,4 a u 2022. godini 13,1 posto, rekla je Majlinda Bregu, generalna tajnica Vijeća za regionalnu saradnju (RCC).

Smanjuje se nezaposlenost na Zapadnom Balkanu, ali zbog emigracije ima nestašice kvalificiranih radnika, izjavila je Majlinda Bregu, generalna tajnica Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) koje je operativni organ Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, prenosi Beta.

“Dobra vijest je da se nezaposlenost u regiji smanjuje. Od 2019, kada je iznosila 16,4 posto, do 2022. (13,1 posto) zabilježen je pad veći od 3,0 posto. Ako nastavi ovim tempom, Zapadni Balkan može sebi priuštiti da se nada”, ocijenila je Bregu u saopćenju koje je prenio RCC.

Navela je kako se i pored toga sektori ključni za ekonomski rast – informaciona tehnologija, građevinarstvo i proizvodnja, turizam i ugostiteljstvo – bore sa akutnim nedostatkom kvalifikovanih radnika zbog emigracije koja “isisava najkvalifikovanije i najtalentovanije radnike iz regije, dodatno pogoršavajući nedostatak vještina i sprečavajući napredak”.

“Svjedoci smo povećanja broja radnika koje uvozimo izvan regije. To se naročito odnosi na građevinski sektor, turizam i ugostiteljstvo, zdravstvo, tehnološki sektor i proizvodnju. Samo je u BiH, na primjer, broj radnih dozvola od 2010. do 2023. povećan sa 1.380 na 3.719”.

Potreba za ciljanim investicijama

Bregu je navela kako je polovina žena na tržištima rada u regiji nezaposlena, da zaposlenost mladih iznosi 22,3 posto, da je 18 posto radne snage trajno nezaposleno i da je neformalni rad u nekim zemljama čak i veći od 30 posto.

“Današnje prilike podrazumijevaju prolongiran i nestabilan prelazak mladih u tržište rada, pri čemu kombinovanje rada i studiranja postaje norma. Visoke stope nezaposlenosti mladih, međutim, ukazuju na potrebu za ciljanim intervencijama”, ukazala je Bregu.

Generalna tajnica RCC-a je preporučila da vlasti, poslovni subjekti i civilno društvo, prepoznajući ključnu ulogu stručnog obrazovanja i osposobljavanja, moraju sarađivati na izradi sveobuhvatnih strategija.

“Nastojanja da se obuzda emigracija radne snage moraju biti propraćena inicijativama za privlačenje radnika nazad u regiju. Stvaranje poduzetničkog i inovacionog ambijenta, konkurentne plate i naknade, kao i podrška stručnom usavršavanju predstavljaju važne korake za zadržavanje talentovanih ljudi na Zapadnom Balkanu”, zaključila je Bregu.