Odgovornost

Generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je da bi parlamenti u regionu trebalo da ratifikuju i time pretoče u stvarnost sporazume potpisane u okviru Berlinskog procesa, preneo je Reporteri.

"Konačna odgovornost u procesu ratifikacije većine sporazuma i regionalnih obaveza pripada parlamentima. To još jednom ukazuje na potrebu snažnijeg angažovanja parlamenata u ovom procesu, ne samo da bi uvećali svoj demokratski legitimitet, već i da se obećaja pretoče u stvarnost, kroz proces ratifikacije sporazuma i njihove implementacije”, rekla je Bregu u Tirani, na konferenciji „Uloga parlamenata u Berlinskom procesu“, u organizaciji Skupštine Albanije.

Dodala je da je danas zadovoljna kada vidi da je njena inicijativa da parlamenti u regionu budu dio Berlinskog procesa, postala realnost.

"Dok ocjenjujemo dostignuća ostvarena u okviru Berlinskog procesa i utvrđujemo dalje korake, ovo je kritičan trenutak za parlamente da prodube saradnju, međusobnu i sa vladama i da u potpunosti odigraju svoju ulogu u okviru regionalne saradnje, koja će, pored integracije unutar regiona, imati za cilj i bliže pristupanje jedinstvenom tržištu EU“, zaključila je Bregu.

Konferenciji, koja prethodi Samitu Berlinskog procesa, 16. oktobra u Tirani, prisustvovali su poslanici sa Zapadnog Balkana i predstavnici regionalnih i međunarodnih organizacija.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri