Amnestija Banjske

Bivša ministrica spoljnih poslova Kosova, Melisa Haradinaj-Stublla, ocijenila je da dodjeljivanje 360.000 eura Srpskoj listi od strane Centralne izborne komisije (CIK) predstavlja amnestiju slučaja "Banjska" i zatražila da se toj stranci ne dozvoli učešće na izborima za gradonačelnike opština na sjeveru Kosova.

Haradinaj-Stublla je na platformi Iks (X) napisala da "sada, kada je cijeli diplomatski i politički kapacitet Kosova usmjeren na to da ima jasnu međunarodnu reakciju na ulogu Srbije kroz vođstvo Srpske liste u agresiji na Banjsku, odluka da se toj zločinačkoj organizaciji od CIK-a dodjeli 360.000 eura je kršenje države Kosovo, nedostatak zakonitosti i integriteta od strane odgovornih institucija, kao i institucionalna ‘amnestija’ agresije na Banjsku i ubistvo heroja Afrima Bunjakua“.

Ona je dodala da, ako institucije Kosova, konkretno predsjednica Vjosa Osmani i premijer Albin Kurti, nastave da ćute o toj opasnoj situaciji, onda će morati da snose odgovornost za ponovno uspostavljanje zločinačke organizacije Srpske liste na vlasti u sjeverne opštine.

"Čekam intervenciju predsjednice povodom skandalozne odluke CIK-a, da preko predsjedavajućeg sačuvamo integritet države i vratimo zakonitost u odluke CIK-a. Takođe, ako je odluka donijeta glasanjem predstavnika političkih partija u CIK-u – onda moramo da smatramo odgovornim i političke stranke – koje su vjerovatno glasale za odluku o dodjeli sredstava Srpskoj listi kako se ne bi ugroziti sredstva za svoje stranke“, dodala je Haradinaj-Stublla.

Zatražila je da se odluka CIK-a preispita, "dok snagom zakona Kosova treba da zaustavi djelovanje zločinačke organizacije Srpska lista na teritoriji Kosova, kao i da spriječi njeno sertifikovanje i učešće u narednim izborima u sjevernim opštinama ako nećemo svojim rukama da im serviramo ‘predgovor aneksiji’ sjevera Kosova".

Centralna izborna komisija je prije dvije sedmice, kao i svake godine ranije, izvršila dodjelu sredstava političkim strankama iz sredstava Fonda za demokratizaciju.

Sredstava su dodjeljena shodno broju poslanika koje stranke imaju u Skupštini Kosova.