Nema dovoljno bezbjednosti

Predavač na Univerzitetu u Amsterdamu Nevenka Tromp kaže da Kosovo ne treba da brine ko će biti sljedeći predsednik Sjedinjenih Američkih Država i dodaje da bi Vašington trebalo da učini više da Kosovo pogura ka članstvu u strukturama Nato, prenosi Teve 1.

Tromp kaže da se politika Amerike neće toliko promjeniti bez obzira ko bude izabran za predsjednika.

"Veoma je velika vjerovatnoća da će Donald Trump ponovo postati predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Nijedan drugi republikanac do sada ne može da ga izazove. Ali bez obzira na to ko će voditi sa Amerikom, ne očekujem da će se promjeniti njihov pristup Zapadnom Balkanu ili Kosovu. Lični interesi ne mogu uticati na odnose dvije zemlje", kazala je za Teve 1.

Tromp kaže da je u ovoj geopolitičkoj situaciji veoma važno da SAD gurnu Kosovo ka članstvu u Nato.

Smatra da za Kosovo nema dovoljno bezbjednosti dok ne postane punopravni član Alijanse.

"Kosovo ne treba da uzima pitanje bezbjednosti zdravo za gotovo, ono treba da poveća svoje kapacitete da se brani. Nije dovoljno reći da su nam Sjedinjene Američke Države obećale bezbjednost, već se moraju preduzeti konkretne akcije. Imperativ je da u ovim geopolitičkim okolnostima Kosovo postane punopravni član Natoa. Članstvo Kosova u strukturama Natoa bio bi veoma važan potez i Sjedinjene Američke Države bi trebalo da pomognu Kosovu u tom pravcu", navela je.

Kako dodaje, zna da postoji pet zemalja unutar Natoa koje još uvijek nisu priznale nezavisnost Kosova ali, dodaje, to bi trebalo da se promjeni jer živimo u teškim vremenima.

"Sjedinjene Američke Države moraju hitno da se pozabave ovim pitanjem i poguraju Kosovo ka članstvu u najmoćnijoj vojnoj alijansi na svetu", kaže Tromp.

Navodi da je poslije rata u Ukrajini Rusija motivisanija nego ikada da otvara nove sukobe.

"Poslije rata u Ukrajini, apetiti Rusije su samo porasli. Rusija nije stigla do toga da izazove rat sa Natoom, već ima za cilj stvaranje malih regionalnih sukoba. Potencijalno, Moskva je zainteresovana za raspirivanje sukoba na Kosovu jer ovo drugo nije članica Natoa, a time bi Rusija privukla pažnju Zapada. Osim na Kosovu, osjetljiva bezbjednosna situacija je i u Bosni i Hercegovini", kaže Tromp.

Izvor: Kosovo online/Teve 1