“Global fire power“

Najjaču vojsku na svijetu imaju Sjedinjene Američke Države, dok je u regionu Zapadnog Balkana najsnažnija Vojska Srbije koja zauzima 56. mjesto na globalnoj listi među 145 zemalja, dok je Kosovo pri začelju – na 135. poziciji, prema ovogodišnjoj klasifikaciji najjačih armija na svijetu platforme specijalizovane za podatke o globalnoj odbrani “Global fire power“.

Poslije SAD, na drugom mjestu nalazi se Rusija, a na trećem Kina.

Na listi “Global fire power“, po snazi vojske u prvih 10 zemalja redom su i Indija, Južna Koreja, Velika Britanija, Japan, Turska, Pakistan i Italija.

Među zemljama regiona, najmoćniju vojsku ima Srbija – koja je na 56. mjestu, a iza koje su ostale armije Hrvatske, Albanije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Kosova.

Hrvatska je na 66. mjestu, a Albanija na 90. poziciji, Sjeverna Makedonija je na 110. mjestu, Bosna i Hercegovina na 116, a Crna Gora na 129. mjestu.

Kosovo se nalazi na 135. mjestu.

Posljednji na listi je Butan.

Rangiranje vojne moći zasniva se na više od 60 faktora, kao što su broj vojnika, vojna oprema, finansijska stabilnost, geografska lokacija i raspoloživi resursi.